Demszky felelősségéről beszélt Antal Attila, a BKV korábbi vezérigazgatója

Vágólapra másolva!
Antal Attila korábbi BKV-vezérigazgató szerint személyesen a főpolgármester, Demszky Gábor telefonált rá, és adott utasítást egy üzemanyag-adalék beszerzésére, vagy egy kommunikációs cég alkalmazására. Antal a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt állítja: elődje, Aba Botond végkielégítését állítása szerint a fénymásoló-szerződésből visszafolyt pénzből oldották meg. Demszky szerint Antal nem mond igazat, ezért perelni fog.
Vágólapra másolva!

Demszky Gábor főpolgármester személyes felelősségéről, és a BKV szerződéseiről beszélt a Magyar Nemzet szombati számában megjelent interjúban Antal Attila, a közlekedési társaság korábbi vezérigazgatója. A BKV-botrányban gyanúsított, ezért jelenleg házi őrizetben lévő szerint a cég legfontosabb szerződéseiről egy úgynevezett lobbikör döntött. A lobbisták - állítja Antal - az állandóan egymással küzdő Demszkyvel és Hagyó Miklós korábbi főpolgármester-helyettessel szemben mindig meg tudtak állapodni, kinek mi jut.

Antal Attila szerint 2006 végén először Hatvani Szabó János, Hagyó bizalmi embere kereste meg (róla itt olvashat részletesen) azzal, hogy ő lehetne a BKV vezérigazgatója, a főpolgármester-helyettessel is beszélt. Először "meseszerűnek" tartotta a felkérést, de miután átvette a cég irányítását elődjétől, Aba Botondtól, rá kellett jönnie, hogy a BKV nem is szocialista, hanem "feudális nagyvállalat". A cégnek 12 igazgatósága volt, saját beszerzéssel, munkaüggyel, az igazgatók pedig "élet-halál urai" voltak. Amikor átvette a céget, sokáig azt sem tudták neki megmondani, hányan dolgoznak a BKV-nál - állítja Antal.

Kijelentő módban

"Demszky kijelentő módban el szokta mondani, hogy mi lesz" - mondta a főpolgármesterről Antal. Állítása szerint Demszky közvetve vagy közvetlenül konkrét utasításokat adott neki. Egy alkalommal például elküldte hozzá kabinetfőnökét, Gyekiczky Andrást, hogy rúgja ki H. Évát, Hagyó korábbi szóvivőjét, akit a BKV-nál is alkalmaztak (emiatt ő is gyanúsított a büntetőeljárásban), mert rossz helyre rakott egy nagy virágot egy sajtótájékoztatón, ezért Demszky nem látszott jól a tévében.

Egy másik alkalommal Demszky személyesen hívta fel Antalt - állítja a korábbi vezérigazgató - azzal, hogy a BKV-nak meg kell rendelnie egy bizonyos üzemanyag-adalékot egy bizonyos cégtől. A "pár tízmillió forintos" megrendelést a cég végrehajtotta. Később kielemezték az adalékot, amelynek 98 százaléka gázolaj volt - mondta Antal. Hasonló módon ajánlotta Demszky a BKV-nak a Sawyer-Miller Group nevű PR-céget, amely a főpolgármester kampányát is bonyolította (a cég tevékenységéről itt olvashat). "Ők majd megoldják a BKV kommunikációs gondjait" - mondta állítólag Demszky Antalnak.

Antal Attila szerint az ő "Nokia-dobozos sztorija" (ezzel Balogh Zsolt korábbi vezérigazgató-helyettes állítására célzott, amely szerint 15 millió forintot adott át Hagyónak egy Nokia-dobozban) a fénymásoló-állomány felméréséről kötött szerződés, amely miatt többek közt gyanúsított lett. A BKV majdnem 20 millió forintért bízta meg 2007-ben Optimismo Kft-t, hogy mérje fel, hány és milyen állapotú fénymásoló van a cégnél. Antal Attila szerint ebből a pénzből elődje, Aba Botond végkielégítését "rendezték".

Demszky perelni fog

Demszky Gábor közleményben reagált Antal állításaira, amelyben azt írta: a korábbi vezérigazgató állításai valótlanok, ezért jogi lépéseket tesz ellene. "Antal Attilát a botrányos busztender után (...) felszólítottam, hogy mondjon le vezérigazgatói megbízásáról. Ezt, úgy tűnik, azóta sem bocsátotta meg nekem, ezért a részben ellene folytatott nyomozás során megpróbál alaptalan vádakkal illetni" - rta a főpolgármester.

Az adalékanyagok beszerzéséről Demszky azt állítja, "BKV-s körökből" jelezték neki: Antal úgy kíván takarékoskodni, hogy egy korábban alkalmazott adalékanyagot - aminek a főpolgármester szerint jó hatása van a motor élettartamára - nem kíván beszereztetni. "Felhívtam a figyelmét, hogy nem az a cél, hogy a főkönyvek kedvéért rövid időre leszorítsa a kiadásokat, de később sokszor többet kelljen költeni" - állítja Demszky, aki valóban elégedetlen volt H. Éva DBR-nél (a négyes metró építését felügyelő BKV-s igazgatóságánál) végzett munkájával, de szerinte nem csak ő, hanem az újságírók is. "Nem sajtóreferensként tevékenykedett, hanem egyfajta önjelölt komisszárként" - írja a közleményben Demszky.

A Sawyer Miller Group alkalmazásával kapcsolatban a főpolgármester azt állítja, nem maga a cég, hanem annak vezetője dolgozott a 16 és 12 évvel ezelőtti kampányában, de a legutóbbi két választáskor már nem vett részt a kampányban. Demszky szerint a cég nyílt közbeszerzési pályázaton nyerte el a négyes metró tájékoztatási feladatait, a legolcsóbb ajánlattal. "Antal Attilának annyit mondtam velük kapcsolatban, hogy elégedett vagyok a munkájukkal, de a BKV kommunikációs tevékenységéről ezt már nem tudom elmondani" - állítja a főpolgármester.