Közgazdásznak adta át Sólyom a legmagasabb díjat

Vágólapra másolva!
Tizenkilenc művész kapta meg idén a Kossuth-díjat, és húsz tudóst ismertek el Széchenyi-díjjal. Sólyom László az elismerések átadásakor arról beszélt, hogy fenn kell tartani a kulturális nemzet egységét. Az ünnep alkalmával osztották ki a Magyar Köztársasági Érdemrendet is, ezt huszonhatan vehették át.
Vágólapra másolva!

A magyar nemzet egységét, mint kulturális nemzet egységét kell fenntartanunk és ápolnunk, ezt értessük meg Európával és a szomszéd országokkal is - mondta Sólyom László köztársasági elnök hétfőn a Parlamentben, a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend kitüntetéseinek átadásán. Az államfő hozzátette: 1848-49 sok mindenben célba ért, megteremtette a polgári magyar nemzetet, de a nyelvében élő nemzet koncepciója kudarcot vallott, és ezt az örökséget végre meg kellene valósítani.

Mint mondta, a magyar nemzet nyolc országban él, műveli és vallja öntudattal a kulturális örökségben a maguk részét. Ebben a feladatban a tudomány és a művészet képviselőinek óriási szerepük van. A jó művészetben lehet a legjobban hallani, hogy a magyar mikor cseng hamisan és mikor igaz - jelentette ki az államfő, aki szerint az egyetemes értékek elismerése mindig az ilyen díjátadás függetlenségét jelenti a napi politika történéseitől. "Jelenti azt, hogy akármi van ott kint, a kordon akármelyik oldalán, ez egy szigete a békének és az értékeknek, és az állandóságnak, amelyet nagyon meg kell becsülnünk" - tette hozzá Sólyom.

Sólyom elmondta, különös örömére szolgál, hogy idén egy tudós, Kornai János professzor kapta a legmagasabb magyar elismerést, a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét.

Idén 19 művésznek ítéltek oda Kossuth-díjat, 20 tudós részesült Széchenyi-díjban, míg a Magyar Köztársasági Érdemrend magasabb kitüntetéseit 26-an vették át (utóbbi kategóriában egy díjazott később veszi át az elismerést). A kitüntetéseket az államfő Bajnai Gordon miniszterelnök és Katona Béla, az Országgyűlés elnöke társaságában nyújtotta át. (A díjazottak részletes listáját és eredményeiket a cikk második oldalán megtalálja.)