A Szózatnak tapsoltak, Mesterházynak fütyültek az [origo] olvasói

Vágólapra másolva!
Mesterházy Attila március 15-i beszédével akkor aratta a legnagyobb sikert, amikor nem volt a színpadon. Az [origo]-n közvetített beszéd egyik legnépszerűtlenebb pillanata olvasóink ítélete szerint az volt, amikor az MSZP miniszterelnök-jelöltje azt kiáltotta a mikrofonba: "Éljen Magyarország, hajrá demokraták!"
Vágólapra másolva!

Olvasóink élőben követhették Orbán Viktor, Mesterházy Attila és Vona Gábor március 15-i beszédét, és a beszédek alatt kinyilváníthatták nemtetszésüket vagy jelezhették, ha valami tetszett nekik. Mesterházy, az MSZP miniszterelnök-jelöltje mintegy félórás beszéde alatt olvasóink összesen 17 201-szer nyomták meg a "taps" gombot, és 48 207-szer fütyültek. Az [origo] összeszedte a beszéd olvasóink által legjobbra és legrosszabbra értékelt pillanatait.

Az összesítés szerint az MSZP március 15-i rendezvénye akkor tetszett a leginkább olvasóinknak, amikor Mesterházy nem volt a színpadon. A két legtöbb tapsot kapott rész közvetlenül a beszéd elhangzása előtt, és rögtön utána következett. Előbbi esetben Mesterházy felkonferálása előtt felvételről Jancsó Miklós filmrendező, illetve Ungvári Tamás író, műfordító videóüzenetét láthatták a nézők. A másik legjobban megtapsolt rész az volt, amikor Mesterházy ellépett a mikrofon mellől, és a Szózatot játszották a hallgatóknak.

Az egyik leginkább negatívan értékelt jelenet másodpercekkel a Szózat kezdete előtt volt. Ezekben a pillanatokban Mesterházy felemelte a hangját, és úgy köszönt el a hallgatóságtól: "Mutassuk meg, együtt sokkal többen vagyunk, mint gondolnák! Éljen Magyarország, hajrá demokraták!"

Olvasóink nagy része akkor is kifütyülte Mesterházyt, amikor a karrierjéről beszélt. Azt részletezte, hogy a Közgazdaságtudományi Egyetemen kitüntetéssel végzett, majd ösztöndíjat kapott Hollandiába és Spanyolországba, a doktori iskola és a munka pedig a "tanítás élményét is megadta" - mondta, hozzátéve, hogy a politikusi pálya előtt a versenyszférában és a közigazgatásban is dolgozott.

A leginkább kifütyült pillanatok közé tartozott az is, amikor Mesterházy a korrupcióról, majd az MSZP-t ért politikai támadásokról beszélt. "Mi a tettek pártján állunk", "elég volt a hátrálásból és a védekezésből" - fogalmazott, majd hozzátette, "keményen vissza kell verni a jobboldal hazugságait.

Mesterházy Attila beszédének felvételét, és az arról készült cikkünket itt tudja megnézni.