Lesöpörte az ORTT a Sláger frekvenciája miatt kapott ügyészségi dorgálást

Vágólapra másolva!
Hiába kérte az ügyészség az ORTT-t, hogy indítson eljárást a Sláger Rádió utódja, a Neo FM tulajdonosi szerkezete miatt, a médiahatóság nem ért egyet a kifogásokkal és nem hajlandó kivizsgálni az ügyet. Pedig a Majtényi László egykori ORTT-elnök kezdeményezésére eljáró ügyészség megállapította, hogy a Neo FM megsértette az összeférhetetlenségi szabályokat, amikor megnyerte a Sláger Rádió országos frekvenciáját. Az ügyészség szerint az ORTT mulasztott, amikor nem lépett fel ez ellen.
Vágólapra másolva!

Felszólította a Legfőbb Ügyészség az Országos Rádió és Televízió Testületet (ORTT), hogy indítson hatósági eljárást és vizsgálja meg a Sláger Rádió országos rádiófrekvenciáját tavaly elnyerő Neo FM tulajdonosi szerkezetét - tudta meg az [origo]. Az információt kedden Borbély Zoltán, az ügyészség szóvivője megerősítette.

Az ügyészség határozatában - az úgynevezett ügyészi felszólalásban - arra kérte a médiahatóságot, hogy derítse fel a tényállást, tisztázza, nem összeférhetetlen-e a rádió tulajdonosi köre, és ennek megfelelően indítson eljárást. Az ORTT viszont nem ért egyet az ügyészség megállapításaival, és nem indít eljárást a Sláger utódjával szemben.

Az ügyészségi eljárás azután indult, hogy tavaly novemberben Majtényi László, az ORTT akkori elnöke Kovács Tamás legfőbb ügyészhez fordult, mert törvénysértőnek tartotta az országos kereskedelmi rádiók frekvenciapályázatát. A hosszú huzavona után kiírt pályázaton a Sláger és a Danubius frekvenciáját a Neo FM és a Class Rádió nyerte el, miután az MSZP, a Fidesz és a KDNP által delegált tagok e két cég pályázatát választották a legjobbnak. Az ügy miatt Majtényi lemondott és kezdeményezte, hogy az ügyészség vizsgálja meg, törvényes volt-e a frekvenciák odaítéléséről szóló döntés.

Meg sem vizsgálhatták a pályáztatást

A Legfőbb Ügyészség a médiatörvény és az ügyészségi törvény rendelkezései alapján nem vizsgálhatta magát a pályáztatási eljárást, mert erre nincs hatásköre - mondta az [origo]-nak a szóvivő. Így hiába terjed ki bizonyos esetekben az ügyészség törvényességi felügyelete az ORTT-re, a pályázatok elbírálásával az ORTT egykori elnökének jelzése ellenére sem foglalkozhattak. Annak ellenére sem, hogy a két korábbi műsorszolgáltató, a Sláger és a Danubius által indított perekben azóta első fokon a bíróság - egyelőre nem jogerős ítéletében - kimondta, hogy a pályázati eljárás jogsértő volt.

Az ügyészség annyit tehetett, hogy iratokat kért be a Központi Nyomozó Főügyészségtől, amely párhuzamosan szintén nyomozást folytat a rádiópályázatok miatt. Kóka János SZDSZ-es frakcióvezető legfőbb ügyészhez intézett parlamenti interpellációja alapján ugyanis az ügyészség nyomozni kezdett hivatali befolyással üzérkedés gyanúja miatt a rádiópályázatok ügyében.

A bekért iratok alapján a Legfőbb Ügyészség megállapította, hogy a később Neo FM néven rádiót indító FM1 konzorcium nem felelt meg az összeférhetetlenségi szabályoknak, de az ORTT mégsem indított emiatt eljárást. A médiatörvény egyértelműen kizárja, hogy egy országos műsorszolgáltatásra jogosult cég más műsorszolgáltatóban is befolyásoló részesedéssel rendelkezzen. Ezért, ha olyan pályázó indult a Sláger vagy a Danubius országos frekvenciájáért, amelynek más rádióban is részesedése volt, akkor a pályázat benyújtásakor nyilatkoznia kell arról, hogy győzelme esetén ezt az összeférhetetlenséget megszünteti.

A Sláger frekvenciáját elnyerő FM1-nek befolyásoló részesedése van a Radiócaféban is, ezt a helyzetet a cég azután sem számolta fel, hogy megnyerte a Sláger frekvenciáját. Az ügyészség így a médiahatóságot azért vonta kérdőre, mert szerintük a műsorszolgáltatási szerződés megkötésekor fennállt az összeférhetetlenség, az ORTT viszont a rádió szerződésszegő magatartása ellenére nem tett semmit.

Az ORTT szerint nincs szükség hatósági eljárásra

Az ORTT az ügyészi felszólalást múlt heti ülésén megtárgyalta, és azt a döntést hozta, hogy nem ért egyet az ügyészi felszólalással - közölte a médiahatóság sajtóosztálya az [origo] kérdésére. Ezt azzal indokolták, hogy a testület korábban úgy döntött, hogy az FM1 konzorcium 2010. május 3-ig még megszüntetheti a vele szemben fennálló összeférhetetlenséget, ellenkező esetben elveszíti a Rádiócafé műsorszolgáltatási jogát. Ezért az ORTT szerint nem kell hatósági eljárást indítani FM1 konzorciummal szemben.

Kérdésünkre Borbély Zoltán ügyészségi szóvivő azt mondta: ha az ORTT nem ért egyet az ügyészség megállapításával, akkor megteheti, hogy nem indít eljárást, és a jelenlegi törvények értelmében a Legfőbb Ügyészségnek ezt tudomásul kell vennie.

Az ORTT döntése nem meglepő, hiszen - ahogy az elutasító döntés indoklásában is szerepel - tavaly ősszel maga a médiahatóság adott kedvezményt - szintén az MSZP-s, fideszes és KDNP-s küldöttek szavazatával - a Neo FM tulajdonosainak, így vált lehetővé, hogy a cég 180 napon belül igazítsa a törvényhez érdekeltségeit. A másik rádió, a Danubius frekvenciáját megszerző Advenio szintén megtarthatta a Lánchíd Rádióban meglévő részesedését, mert ők már korábban gondoskodtak arról, hogy a tulajdonosi viszonyok átrendezésével befolyásoló részesedésük megszűnjön.