Összegyűjtötte a kopogtatócédulákat Kolompár Orbán OCÖ-elnök

Vágólapra másolva!
A korábban MSZP-s, tavaly azonban már jobbikos fellegvárnak számító Ózdon indul a választáson, Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke. A képviselőjelöltséggel mentelmi jog jár Kolompárnak, aki ellen három büntetőeljárás folyik.
Vágólapra másolva!

A Borsod megyei 5-ös választókerületben, Ózdon lehet képviselőjelölt Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke. Kolompár az MCF Roma Összefogás Párt eddigi egyetlen jelöltjeként adta le az induláshoz szükséges 750 kopogtatócédulát, de a helyi választási bizottság még nem döntött a hitelesítésükről.

A 2006-os országgyűlési választásokon az ózdi körzetben az MSZP-s Tóth István - aki idén is indul - már első fordulóban győzelmet aratott, majdnem 60 százalékos eredménnyel. Az MFC jelöltje, Seres Géza akkor mindössze 192 szavazatot kapott. A tavaly EP-választáson azonban Ózdon a Fidesz nyert 35 százalékkal, a Jobbik lett a második 33 százalékkal, az MCF pedig mindössze 1,6 százalékot szerzett.

Kolompár számára a képviselőjelöltség - ha a választási bizottság jóváhagyja az indulását - mentelmi jogot is jelent. Az OCÖ-elnök ellen három büntetőeljárás is folyik (az egyik, a vád szerint 145 millió forintos visszaélésről itt olvashat részletesen), ezeket a mentelmi jog miatt a választásokig fel kell függeszteni. Ezt történt a tavaly EP választáskor is, de mivel Kolompár nem lett képviselő, folytatódtak ellene az eljárások.