Vágólapra másolva!
Új eljárásra kötelezte a bíróság a Tubesre tervezett radarállomásra korábban építési engedélyt kiadó Honvédelmi Minisztérium építési hivatalát. Így tovább húzódik az ügy, és továbbra sem dőlt el, megépülhet-e a radar. Szekeres Imre honvédelmi miniszter a döntés alapján utasította a hivatalt, hogy a Tubes mellett más helyszíneket is vizsgáljanak meg és hozzanak új határozatot.
Vágólapra másolva!

Most sem dőlt el, hogy megépülhet-e a pécsi Tubes-tetőn a NATO-radarállomás, ugyanis a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte a Fővárosi Bíróság 2009 novemberi ítéletét és új eljárásra kötelezte az építési engedélyt kiadó Honvédelmi Minisztérium (HM) Építési Hivatalát.

Így egyelőre nem épülhet radarállomás a Tubesen. A HM szóvivője, Bocskai István a tárgyalás után azt mondta: Szekeres Imre honvédelmi miniszter a Legfelsőbb Bíróság döntésének megfelelően utasítja a HM Építési Hivatalát, hogy a Tubes mellett más helyszíneket is vizsgáljanak meg és 90 napon belül hozzanak új határozatot a radarállomás építésének ügyében.

A Legfelsőbb Bíróság ítéletét azzal indokolta, hogy teljesíteni kell minden építési előírást és szerintük a Fővárosi Bíróság korábban több építési és környezetvédelmi jogszabállyal kapcsolatban téves döntést hozott. A Legfelsőbb Bíróság kifogásolta azt is, hogy a Fővárosi Bíróság fontos környezetvédelmi kérdésekben nem rendelt ki szakértőket. Mindezek alapján határoztak úgy, hogy új eljárást kell indítani.

Korábban az építésügyi hatóság, majd 2007 nyarán a honvédelmi miniszter is engedélyezte a Tubes tetején a beruházást. A miniszteri döntést magánszemélyek, valamint jogi személyek - köztük Pécs városa - támadta meg bíróságon.

A Fővárosi Bíróság (FB) 2009 novemberében jogerősen elutasította ezeket a kereseteket (az ítéletről itt olvashat részletesen). A radar ellen tiltakozó civilek ekkor kértek felülvizsgálatot a Legfelsőbb Bíróságtól.