Azonnali vizsgálatot rendelt el az izraeli repülők miatt Bajnai

Vágólapra másolva!
Azonnali vizsgálatot rendelt el Bajnai Gordon az izraeli légerő szerdai gyakorlata miatt. Szerdán két izraeli repülőgép közelítette meg a Ferihegyi repülőteret, az esetről beszámoló Magyar Nemzet szerint kémrepülőkről van szó, az izraeli nagykövet szerint azonban nem kémrepülők jártak Ferihegyen, a két gép rutinfeladatokat látott el.
Vágólapra másolva!

Azonnali vizsgálatot rendelt el csütörtökön Bajnai Gordon az izraeli légerő szerdai gyakorlata miatt. A Magyar Nemzet csütörtöki számában azt írta, hogy két, első ránézésre civil küllemű izraeli felderítőgép repült át szerdán Magyarország fölött. Az izraeli légi- és űrerők két gépe kétszer megközelítette a Ferihegyi repülőtér leszállópályáját Vecsés irányából, majd leszállás nélkül távozott. A Magyar Nemzet európai légi irányítási forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a repülési tervekben 4X679 és 4X676 izraeli polgári lajstromjelek és Israeli Air Force 005 és 006 hívójelek szerepeltek, valamint "védett járat" megjelölés.

A repülésekről a lapnak Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium (HM) szóvivője annyit mondott, hogy a gépek diplomáciai engedély birtokában voltak itt, de nem a HM illetékes az engedélyek kiadásában. A Külügyminisztérium sajtóosztályának munkatársa, Balogh Dénes pedig arról tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy a tárca csak közvetítő szerepet játszott az eljárásban, az a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) Légiközlekedési Igazgatóságának felelősségi körébe tartozik.

A Honvédelmi Minisztériumnak előzetesen semmilyen információja nem volt az izraeli katonai gépek érkezésével és azok típusával kapcsolatban - mondta csütörtökön a minisztérium szóvivője. Szekeres Imre miniszter ezért vizsgálatot kezdeményezett Bajnai Gordonnál, hogy kiderüljön, miként kaphattak diplomáciai engedélyt a gépek.

A nagykövet szerint csak rutinfeladatot láttak el a gépek

Az izraeli nagykövet szerint nem kémrepülők jártak szerdán Ferihegyen. A két izraeli gép egy szokásos rutinfeladatot látott el, ez időről-időre előfordul, legutóbb néhány hónapja történt hasonló eset - mondta Aliza Bin-Noun csütörtökön az MTI-nek. Hogy pontosan milyen rutinfeladatot láttak el a gépek, azt a nagykövet nem tudta megmondani, azt mondta, sem a gyakorlat céljába, se a pontos időpontjába, se egyéb részletbe nem avatták be. A nagykövetség feladata mindössze az, hogy engedélyeket kérjen a hatóságoktól ilyen esetekben - tette hozzá.

Az izraeli légierő gépei a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól kaptak engedélyt a küldetésre. A gyakorlatnak megfelelően a magyar külügyminisztériumon keresztül intézték az ügyet, rajtuk keresztül kértek engedélyt az illetékes hatóságtól és a külügyi tárca továbbította az NKH jóváhagyását - hangsúlyozta Aliza Bin-Noun. A nagykövet szerint a rutingyakorlatban Budapest mellett a bolgár Várna is szerepelt.

A Külügyminisztérium szóvivője azt mondta az MTI-nek, a tárca csak "postásként" vett részt ebben az ügyben. A Nemzeti Közlekedési Hatóság megerősítette, hogy előzetes külügyi egyeztetés után ők adták ki az átrepülési engedélyt az izraeli gépeknek. A hatóság levelében nem válaszolt az MTI azon kérdésére, hogy pontosan milyen célból érkeztek a gépek, milyen típusú repülőkről van szó, honnan jöttek és hova tartottak, leszálltak-e Magyarországon és szállítottak-e utasokat.

Az NKH délutáni közleménye csak arra tért ki, hogy az izraeli légierő szerda délutáni ferihegyi gyakorlata a jogszabályoknak megfelelően történt, betartották a repülésbiztonsági szabályokat. A hatóság szerint a gyakorlat rendben lezajlott, és a gyakorlat egyáltalán nem zavarta a Ferihegyi nemzetközi repülőtér forgalmát sem.