Elutasították a Gyurcsány és Veres elleni keresetet

Vágólapra másolva!
Elutasította a bíróság mintegy kétszáz civil keresetét, amelyet Gyurcsány Ferenc egykori kormányfő és Veres János volt pénzügyminiszter ellen nyújtottak be a költségvetési adatok eltitkolása miatt. A Fővárosi Ítélőtábla szerint a jogszabályokban nincsenek erre vonatkozó szabályok, a bíróság pedig nem tehet politikai és erkölcsi állásfoglalásokat.
Vágólapra másolva!

Jogerősen elutasította a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön azt a keresetet, amelyet mintegy kétszáz magánszemély nyújtott be Gyurcsány Ferenc egykori kormányfő és Veres János volt pénzügyminiszter ellen azért, mert álláspontjuk szerint a 2006-os parlamenti választások előtt eltitkolták, meghamisították a költségvetés adatait. A felperesek a választás szabadságához és a közérdekű adatok nyilvánosságához való jog megsértése miatt fejenként 100 ezer forint nem vagyoni kártérítést kértek.

A tábla szóbeli indoklásában többek között azt emelte ki, hogy a jogszabályok nem rögzítenek jogkövetkezményeket arra az esetre, ha a költségvetési adatok szabályszerű közzétételét elmulasztják. A tanácselnök szerinte a civilek keresetükben főként az alkotmányra hivatkoztak, ám a bíróság nem indulhat ki csak ebből, ha nincs olyan törvény, ami az adott szabály megsértése esetén valamilyen szankciót ír elő. Az államháztartás szabályok csak azt tartalmazzák, hogy kinek, hogyan kell közzétenni az adatokat, de a kötelezettség elmulasztásáért nem írnak elő büntetést.

Azt is hozzátették, hogy a bíróságot nem lehet politikai és erkölcsi állásfoglalások kinyilvánítására használni. A bíróság szerint egyébként a keresetlevelet aláírók egy része nem is tudott arról, hogy felperes, így sokan kiléptek a perből, miközben 50-60-as csoportokban jelentkeztek olyanok, akik be akartak lépni a perbe. Jelenleg 162 felperese van az ügynek. A másodfokú részítélet helybenhagyta és jogerőre emelte a Fővárosi Bíróság polgári perben meghozott első fokú döntését.

Kalmár László elsőrendű felperes az ítélethirdetést követően azt mondta, hogy a kereset el nem bírált részében még első fokon folytatódik a per, így még vizsgálhatja a bíróság, hogy valós és teljes körű volt-e a költségvetési adatok 2006. tavaszi nyilvánosságra hozása. Az egyik felperes, Gonda László - a Kossuth téri tüntetők egyik vezetője - az ítélethirdetés indoklása közben "Szégyelljék magukat!" felkiáltásokkal kivonult a tárgyalóteremből.