Hiába vitték vissza Piricsére a romagyilkosságok gyanúsítottját

Vágólapra másolva!
Nem volt hajlandó bemutatni a romák elleni támadás menetét az a gyanúsított, akit csütörtökön az egyik támadás helyszínén hallgattak ki a nyomozók. Bár a helyszíni meghallgatás miatt egy egész utcát lezártak a rendőrök a Szabolcs megyei Piricsén, K. István gyanúsított végül megtagadta az együttműködést.
Vágólapra másolva!

Helyszíni bizonyítást tartottak csütörtökön a Szabolcs megyei Piricsén a romák elleni támadássorozat ügyében. A 2008. augusztus 8-án itt elkövetett fegyveres és gyújtópalackos támadásban egy nő súlyosan megsérült: a támadás annak az összesen hat áldozatot követelő támadássorozatnak a része volt, amelyet a gyanú szerint 9 helyszínen követtek el a merénylők.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szerint a piricsei helyszíni kihallgatás célja az egyik gyanúsított korábbi vallomásának helyszínen történő ellenőrzése volt. K. Istvánt arra kérték, hogy a vallomásának megfelelően a helyszínen mutassa be a támadás körülményeit, illetve az elkövetés helyét vagy a bűncselekménnyel összefüggő más helyet és tárgyi bizonyítékokat.

A bűncselekmény rekonstruálásának idejére a helyszín, az Ady Endre utca egy részét teljesen lezárták a testpáncélba öltözött készenléti rendőrök, a lakókat pedig beterelték a házaikba. Az NNI közlése szerint a gyanúsított a helyszíni kihallgatás során korábban tett vallomását fenntartotta, de "élve a törvény adta jogával, a cselekmény lefolyását nem kívánta megmutatni".

A helyszíni kihallgatás során az NNI közleménye szerint nem történt semmilyen rendkívüli esemény, amely az eljárást, vagy az abban részt vevők biztonságát veszélyeztette volna. Szerdán szintén Szabolcsban, Kislétán folytattak bizonyítási eljárást, ahol tavaly augusztus 3-ára virradóra történt támadás.

Szabolcs megyében összesen három fegyveres és Molotov-koktélos támadást követtek el. Kislétán egy asszonyt, Tiszalökön pedig egy férfit lőttek agyon. A szabolcsi támadásokban két ember életveszélyesen sérült meg.