Hagyó állítja, nem fogadott el "bűnös pénzt"

Vágólapra másolva!
Tagadja a korrupciós állításokat Hagyó Miklós egykori főpolgármester-helyettes abban a levélben, amelyben a BKV-ügyeket vizsgáló fővárosi bizottságnak küldött, amely szerdán személyesen akarta meghallgatni. Hagyó azt írta, soha senkitől nem fogadott el "bűnös pénzt". Korábban Balogh Zsolt, a BKV egykori megbízott vezérigazgatója állította, hogy 15 millió forintot adott át a politikusnak egy Nokiás dobozban.
Vágólapra másolva!

Bár szerdán személyesen nem jelent meg a BKV-ügyeket vizsgáló fővárosi bizottság meghallgatásán, Hagyó Miklós levélben válaszolt a fideszes György István vezette testületnek. A korábbi főpolgármester-helyettesnek 23 kérdést tett fel a bizottság, amelyek egyebek mellett a BKV-ügyben érzett jogi, politikai felelősségéről szóltak. Hagyó pénteken juttatta el válaszait a bizottság elnökének.

Hagyó válaszában többek között azt írja, a BKV-ügyben politikusként van felelőssége, de mindenben törvényesen járt el, ezért nem is lehet jogi felelőssége. "Sem Balogh Zsolttól, sem mástól soha, semmilyen formában, sem hivatalban, sem máshol, sem dobozban, sem táskában nem vettem át és nem fogadtam el 'bűnös' pénzt" - írta.

Korábban Balogh Zsolt, a BKV egykori megbízott vezérigazgatója állította Hagyóról egy interjúban, hogy több tízmillió forintot kellett juttatni neki, amelyből 15 milliót egy Nokiás dobozban ő maga adott át. Hagyó válaszul feljelentette Baloghot rágalmazásért, ugyanakkor felfüggesztette tagságát az MSZP-ben és lemondott a párt XII. kerületi elnöki posztjáról is.

A Hagyó Miklósnak a fővárosi bizottság által feltett kérdésekről itt olvashat bővebben, itt pedig megtudhatja, mivel indokolta Hagyó, hogy személyesen nem akart a bizottságnak válaszolni. A BKV-ügyről szóló összes cikkünket itt találja meg.

Politikusként elismerte felelősségét

Az is írta, hogy mindig képviselői esküjéhez híven végezte munkáját. Politikusként van felelőssége a tömegközlekedési cég körüli botrányokban, de jogi felelőssége nincs, mert törvényesen járt el - állította.

Az egykori városüzemeltetési főpolgármester-helyettes szerint egyedi ügyekben nem kapott instrukciókat, utasításokat a főpolgármestertől, valamennyi témáról a Főpolgármesteri Kabinet heti ülésén esett szó. Szerinte a célokat és elképzeléseket nem a főpolgármester-helyettes határozta meg, hanem egyes dokumentumok és testületek.

Az egykori szocialista városvezető arról is beszámolt: a BKV működéséről, szervezeti kérdéseiről és racionalizálási folyamatáról több alkalommal is kapott tájékoztatást, és sok megbeszélésen vett részt civil és szakmai szervezetekkel is. Emellett rendszeresen kapott információkat a vezetőségétől, igazgatóságától és felügyelőbizottságától is. Példaként említette, hogy a végkielégítési ügyekben is tájékoztatást kért a vezérigazgatótól, több esetben pedig belső vizsgálat kezdeményezését kérte a felügyelőbizottságtól. A kifogásolható ügyekről erdélyi túráján, a sajtóból értesült és azonnali vizsgálatot indított - írta.

A politikus szerint többször tárgyalt Balogh Zsolt vezérigazgató-helyettessel is, ha az adott ügy megkívánta. Ilyen eset volt például az új Paraméterkönyv bevezetése, vagy más szakmai ügyek. Ugyanígy munkakapcsolatban állt Mesterházy Ernővel, a főpolgármester tanácsadójával is, akivel Demszky Gábor kérésére szakmai egyeztetéseket folytatott.

Jó munkakapcsolat Demszkyvel

A volt főpolgármester-helyettes arról is írt: Horváth Évát a DBR Metro munkatársaként ismerte meg, és megbízási szerződéssel dolgozott a Főpolgármesteri Hivatalnál. Fő feladata a média megjelenések koordinációja volt és sohasem kérte, hogy bármit közvetítsen a BKV munkatársai, aktuális döntéshozói felé. Kitért Lelovics Ottó szerepére is, aki ugyancsak megbízási szerződéssel dolgozott a hivatalnál. Ő többnyire a sportszakmai anyagokkal foglalkozott, és gyakran elkísérte rendezvényekre, közszereplésekre, és tanácsokkal látta el - tette hozzá. Hagyó Miklós azt állította, nem adott neki olyan feladatot, hogy BKV-nál bárkivel is megbeszélést folytasson.

Hagyó Miklós szerint Demszky Gáborral jó munkakapcsolatban voltak, és bár több szakmai kérdésben ütközött a véleményük, megérti a főpolgármester elmúlt hetekben tett politikai kijelentéseit és nem kommentálja a személyét érintő minősítéseit. A volt helyettes arról is beszámolt: a főpolgármester korábban többször is nyilvánosan elismerte szakmai munkáját.

A politikus arról is írt: nem fogalmazott meg semmilyen kérést vagy utasítást arra vonatkozóan, hogy a BKV-nál bármilyen külső céget vagy személyt kellene preferálni.