Hamis közraktárjegyekkel vettek fel hitelt

Vágólapra másolva!
Közel 180 millió forint értékben vett fel úgy hitelt egy Bács-Kiskun megyei cég, hogy fedezetként nem létező áruról szóló közraktárjegyeket tett le. A bíróság előzetes letartóztatásba helyzete a cég és a közraktározó társaság vezetőjét is.
Vágólapra másolva!

Előzetes letartóztatásba helyezte pénteken a Tolna Megyei Bíróság egy fővárosi közraktározási cég igazgatóját, valamint egy Bács-Kiskun megyei cég volt vezetőjét, akiket különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsít a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság. A gyanú szerint a cég úgy vett fel előbb 88, majd 91 millió forint forgóeszközhitelt, hogy valótlan közraktárjegyet helyezett letétbe a hitelt folyósító pénzintézetnél.

A cég tisztségviselője 2008. decemberben kötött szerződést egy kecskeméti bankfiókkal 100 millió forintos hitelre. A cégvezető 2009. májusban egy közvetítő útján megállapodott a közraktározási igazgatóval: fedezet nélküli, valótlan közraktárjegyet ad ki arról, hogy egy bátmonostori telephely raktárában 3000 tonna nem létező kukoricát helyeznek el. A közraktár 111 millió forint értékű közraktárjegyet bocsátott ki, amelyre a bank 88 millió 800 ezer forint hitelt nyújtott.

Mivel a cég nem törlesztette határidőre a hitelt, a közraktár 213 millió forint értékben újabb közraktárjegyet adott ki, ezúttal 3000 tonna nem létező repcéről, amelyhez egy dombori telephelyet használtak fel. Erre a pénzintézet 91 millió 900 ezer forintos hitelt folyósított. Az eljárás a cég tulajdonosváltása után indult; az új tulajdonos először lopás miatt tett feljelentést, miután a közraktárjegy mögött nem volt meg az azon szereplő termény. A bíróság a közraktározási igazgató és a cégvezető mellett két másik, a csalással összefüggésbe hozható férfit is előzetes letartóztatásba helyezett.