Leadták Budaházy György ajánlószelvényeit

Vágólapra másolva!
Képviselőjelölt lehet, de nem biztos, hogy szabadlábra is kerül a terrorizmussal gyanúsított Budaházy György. Az induláshoz szükséges 750 ajánlószelvényt ugyan összegyűjtötték az előzetes letartóztatásban lévő Budaházy nevében, de az Országos Választási Bizottság még mindig dönthet úgy, hogy felfüggeszti a jelöltséggel járó mentelmi jogot.
Vágólapra másolva!

Leadták a választási induláshoz szükséges 750 akánlószelvényt a terrorizmussal gyanúsított, jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő Budaházy György nevében. A 2002-es válastások után, az Erzsébet híd lezárásával ismertté vált Budaházy a budapesti XI. kerületben (17. választókerület) lehet független képviselő, ha a helyi választási bizottság hitelesnek találja a céduláit és nyilvántartásba veszi. A képviselőjelöltség mentelmi jogot biztosíthatna Budaházynak, aki így a választásokig elvileg szabadlábra kerülhet is.

Halmai Gábor az Országos Választási Bizottság (OVB) elnökhelyettese az fn.hu-nak azt mondta: ha egy személy, aki büntetőeljárás alatt áll, sikeresen összegyűjti a választásokra a 750 ajánlószelvényt, akkor az ellene eljárást folytató bíróságnak az OVB-hez kell fordulnia, amely ezután eldönti, hogy adott esetben indokolt-e az érintett jelöltségével automatikusan járó mentelmi jog felfüggesztése.

Budaházy és társait a Központi Nyomozó Főügyészség terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal való visszaéléssel, emberölés előkészítésével, aljas indokból elkövetett súlyos testi sértéssel gyanúsítja. A büntetőügynek jelenleg 17 gyanúsítottja van, akik közül 11 ember van előzetes letartóztatásban. Az ügyészség azzal gyanúsítja Budaházyt, hogy 2007 elején Hunnia Mozgalom nevű csoportot hozott létre azzal a céllal, hogy az országgyűlési képviselők elleni támadásokkal befolyásolják a parlamenti döntéseket.

A gyanú szerint a csoport Budaházy utasítására 2007 decemberében Molotov-koktélos támadásokat hajtott végre Hiller István oktatási miniszter és Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetőjének háza ellen. A csoportot gyanúsítják a Szilvásy György korábbi titkosszolgálati miniszter háza elleni támadással is. Az ügyészség szerint Budaházy utasítására dobtak Molotov-koktélt a Hollán Ernő utcában található jegyirodára 2008. áprilisban, valamint az ő utasítására verték meg Csintalan Sándort, a Hír Tv műsorvezetőjét 2007 decemberében.