Tagadta az ittas vezetést a pisilős rendőrtábornok

Vágólapra másolva!
Nem ismeri el bűnösségét Kiss Ernő, egykori XIII. kerületi rendőrkapitány, akit azzal vádolnak, hogy ittasan vezetett, és több autót összetört. A Teve utcai rendőrpalota levizelése miatt ismertté vált főrendőr elleni bírósági eljárás pénteken kezdődött. Kiss szerint haragosai állnak az ügy mögött.
Vágólapra másolva!

Tagadta bűnösségét az ittas vezetéssel és hatóság félrevezetésével megvádolt Kiss Ernő nyugalmazott rendőrtábornok a Fővárosi Bíróságon pénteken megkezdődött büntetőperben.

A nyomozó ügyészek szerint 2007. november 23-án hajnalban az akkor még a XIII. kerületi rendőrkapitányság élén álló dandártábornok részegen nekihajtott több parkoló autónak, majd azt próbálta elhitetni a hatóságokkal, hogy ellopták az általa használt autót, és egy "alteregója" követte el a cselekményeket. A vád mellett szólhatnak a tárgyaláson ismertetett telefonlehallgatások, valamint a meghallgatott szemtanúk.

A nyugalmazott tábornok a bíróságon nem tett vallomást, de tagadta bűnösségét, és arra utalt, hogy haragosai, a rendőrség, illetve a szervezett alvilág köreiből állhatnak valakik a történtek mögött.

300 ezer forintos nyugdíj

Az ügyben a volt kapitány mellett további három rendőrt vádolnak, egyikük, a XIII. kerületi rendőrkapitányság korábbi gazdaságvédelmi alosztályvezetője hivatali visszaélés gyanúja miatt áll bíróság elé másodrendű vádlottként. A jelenleg nyugállományú rendőr alezredes a vád szerint abban kívánta segíteni a dandártábornokot, hogy a baleset miatti felelősségre vonás alól kibújjon. Mikor a bíróság személyi körülményeiről kérdezte a őket, Kiss Ernő és az egykori alosztályvezető azt mondták, hogy jelenleg mindketten több mint 300 ezer forintos nyugdíjban részesülnek.

A további két rendőri vádlott a XIII. kerületi rendőrkapitányság járőreként elsőnek érkezett az eset helyszínére, és az ügyész kötelességszegéssel vádolja őket. Egyikük, jelenleg is főtörzsőrmesterként, 110 ezer forintos havi fizetésért szolgál a XIII. kerületben, társa már kilépett a testülettől, és egy másik elsőfokú büntetőperben csalással vádolják - hangzott el a tárgyaláson. Egyik vádlott sem tett érdemi vallomást a bíróság előtt, de mind a négyen egybehangzóan tagadták bűnösségüket.

"A nagyfőnök bajban van"

A tárgyaláson meghallgatott egyik szemtanú arról számolt be, hogy kutyasétáltatás közben látta a XIII. kerületi Petneházy utcában történt balesetet, amely után a járművezető "kábán ült az autóban", majd amikor kiszállt, "bizonytalanul mozgott", szemmel láthatóan ittas volt. A szemtanú elmondta azt is, hogy a kiérkezett járőrök egyike - a harmadrendű vádlott - elsápadt, és kis híján rosszul lett, mikor meglátta a helyszínt. A tanú kérdésére akkor azt mondta, hogy "a nagyfőnök", egy tábornok az autó vezetője, majd a tanú füle hallatára telefonált elöljáróinak, hogy "Kiss nagy baj van".

A szemtanú a tárgyaláson is felismerte és azonosította Kiss Ernő személyében a balesetet okozó autó vezetőjét. A tárgyaláson ismertettek több, a másodrendű vádlott által a baleset utáni órákban folytatott, titkosszolgálati eszközökkel rögzített telefonbeszélgetést is, amelyek tanúsága szerint Kiss Ernő "akadozva", trágár stílusban arról beszélt a másodrendű vádlottak, hogy balesetet szenvedett a Petneházy utcában, és nem tudja, mit csináljon. Aztán a másodrendű vádlott beszélt a kapitányság más tisztjeivel arról, hogy "valamit ki kéne találni", de "kérdés, hogy ki látta".

A tárgyaláson nem derült ki, és az eljárás szereplői sem kívántak arról beszélni, hogy a másodrendű vádlott telefonját miért, milyen ügyben hallgatták le az illetékes hatóságok 2007. november elejétől. A bíró a tárgyaláson megjegyezte, hogy amikor az ügy irataival foglalkozott, "nem tudta nem észrevenni", hogy az eset után nem sokkal a XIII. kerületi rendőrkapitányság szinte teljes vezetői állománya kicserélődött. Nemcsak Kiss Ernő távozott, de a kapitányságvezető-helyettes is, akit tanúként hallgattak meg pénteken.

Sorozatos áthelyezések

Kiss 2003 májusától 2007. november 23-ig volt Angyalföld rendőrfőkapitánya. Vezetői megbízatását indokolás nélkül vonta vissza az országos rendőrfőkapitány. 1994 májusában egyszer már felfüggesztették Kisst, akkor az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) gazdaságvédelmi főosztályának vezetői állásából kellett távoznia, mert ittasan vezette szolgálati gépkocsiját, és nekirohant egy fának.

Kiss a Horn-kormány idején, 1996. szeptember 1-jétől a Központi Bűnüldözési Igazgatóságot vezette főigazgatóként, egyben az országos rendőrfőkapitány-helyettesi feladatkört is ellátta. Az Orbán-kormány hivatalba lépésekor az ORFK bűnügyi főigazgatója lett. E posztjáról hivatalosan egészségügyi okokból váltották le 1998. december 1-jén, azután rendelkezési állományban volt, és a Belügyminisztériumban látott el tanácsadói feladatokat.

A leváltásának előzménye az volt, hogy Kiss 1998 novemberében levizelte a Teve utcai rendőrségi központot. Akkor azzal védekezett, hogy túlhajszolt életvitele miatt feszültségoldó gyógyszert szed, és ez válthatta ki azt a rosszullétet, amely miatt könnyített magán.

A Kiss Ernő és társai elleni büntetőper következő tárgyalásán, júniusban folytatódik a bizonyítás, majd sor kerülhet a perbeszédekre és az elsőfokú ítélet kihirdetésére is a Fővárosi Bíróságon.