Vágólapra másolva!
Simicskó István szerint Szekeres Imre honvédelmi miniszternek le kellene mondania az izraeli gépek szerdai, ferihegyi gyakorlata miatt. A honvédelmi bizottság fideszes tagjai összehívnák a bizottságot, hogy a kormánytól magyarázatot kapjanak a történtekre.
Vágólapra másolva!

A honvédelmi bizottság fideszes tagjai kezdeményezték, hogy kedden üljön össze a testület a magyar légtérben gyakorlatozó izraeli repülők ügye miatt. Itt lehetőséget adnának a kormány illetékeseinek, köztük a honvédelmi miniszternek, hogy magyarázatot adjanak a történtekre - közölte Simicskó István szombaton Budapesten.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának KDNP-s elnöke azt mondta, hogy a magyar emberek joggal várnak választ arra, hogy milyen célból érkeztek ezek a repülők Magyarország légterébe, milyen gyakorlatot végeztek, milyen okból tették mindezt, és miért éppen most, a választások előtt történt ez az akció. Simicskó kijelentette, hogy a történtek miatt továbbra is úgy látják, hogy Szekeres Imre honvédelmi miniszternek le kellene mondania.

Simicskó szerint elképesztő az eset

A kereszténydemokrata politikus megerősítette a Fidesz-KDNP azon véleményét, amely szerint elképesztő, hogy a Honvédelmi Minisztériumnak (HM) fogalma sincs arról, hogy egy másik ország hadseregéhez tartozó kémrepülőgépek átrepültek Magyarországon. "Az is megdöbbentő, hogy maga Bajnai Gordon miniszterelnök is az újságokból értesült erről" - tette hozzá.

Simicskó István nem tudja, hogy vannak-e olyan kétoldalú megállapodás Izraellel, amely megkönnyíti számára az ilyen repülések engedélyezését, de szerinte ezt a kormány sem tudja. Szerdán az izraeli légierők két gépe kétszer megközelítette a Ferihegyi repülőtér leszállópályáját Vecsés irányából, majd leszállás nélkül távozott. Csütörtökön a Honvédelmi Minisztérium és a kormány is vizsgálatot kezdeményezett az ügyben.

A nagykövet rutinfeladatról beszélt

Aliza Bin-Noun izraeli nagykövet a hírek közreadását követően azt mondta, hogy nem kémrepülők jártak Magyarországon, a két izraeli gép egy szokásos rutinfeladatot látott el, s korábban is történt már ilyen.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság közlése szerint az izraeli légierő szerda délutáni ferihegyi gyakorlata a jogszabályoknak megfelelően történt, a gépek betartották a repülésbiztonsági szabályokat. Szerintük a gyakorlathoz szükséges engedélykérelem időben megérkezett a Külügyminisztériumhoz. A tárca a jogszabályoknak megfelelően továbbította a kérvényt a Nemzeti Közlekedési Hatóság légi közlekedési igazgatóságnak, amely a jogszabályban előírt kötelezettségének megfelelő eljárás után megadta a gyakorlathoz a szükséges engedélyeket.

A honvédelmi miniszter pénteki közlése szerint jogszabályellenesen nem értesítették a katonai titkosszolgálatokat az izraeli gépek magyarországi repülési engedélyének kiadásáról, az ügyben vizsgálat folyik.