Bokros írta át az MDF választási listáit

Vágólapra másolva!
Az MDF budapesti listáján Bokros Lajos, az országoson Dávid Ibolya került első helyre - közölte szombat délután a párt választmányi elnöke. Az [origo]-nak nyilatkozó MDF-esek szerint a listákról szóló vita többször is megfeneklett, azt végül Bokros kompromisszumos javaslata oldotta meg. A Bokros által írt végleges lista legnagyobb vesztese Csapody Miklós lehet.
Vágólapra másolva!

Bokros Lajos vezeti az MDF budapesti listáját - jelentette be szombat délután Makay Zsolt, a párt országos választmányának elnöke. A párt választmánya szombaton döntött a területi és az országos listák sorrendjéről is, a közlemény szerint elfogadták az elnökség által előterjesztett listákat. A lista egyelőre még nem jelent meg a www.valasztas.hu oldalon, a pártnak a területi listákat hétfő, az országos listát kedd délután 4-ig van ideje benyújtani.

A párt közleménye szerint az MDF országos listáját Dávid Ibolya, a párt elnöke vezeti, őt Herényi Károly elnökhelyettes, Kajdi József, az MDF kabinetvezetője és Makay Zsolt választmányi elnök követik. A további helyeken Pusztai Erzsébet pártigazgató és Karsai Péter elnökségi tag található, Retkes Attila, az SZDSZ elnöke a hetedik helyre fért be. Az első 10 közé került még Nagy Tamás, Somogyi Zoltán kampányfőnök és Juhász Zoltán.

Az MDF budapesti területi listáján Bokros Lajos miniszterelnök-jelöltet Debreczeni József követi. Makay Zsolt az MTI-nek azt mondta, hogy az országos listát 41 igen, 12 nem és 11 tartózkodás mellett fogadták el a választmány tagjai, míg a budapesti lista első két helyéről 52 igen, 3 nem és 3 tartózkodás mellett döntöttek.

Bokros javaslata oldotta fel a patthelyzetet

A listákról döntő választmányi ülés egyik névtelenséget kérő képviselője az [origo]-nak azt mondta, hogy a párt elnöksége hosszan vitázott a befutónak tartott helyekről, és többször is patthelyzet alakult ki a szombati ülésen. A vitát szerinte végül Bokros Lajos miniszterelnök-jelölt kompromisszumos javaslata oldotta fel, Bokros ötlete volt, hogy ő kapja a budapesti lista első helyét, és így lemaradjon az országos listáról.

Ezt sok budapesti MDF-es nem akarta elfogadni, de végül kényszerből rábólintottak. A budapestieket forrásunk szerint az győzte meg, hogy a párt miniszterelnök-jelöltjének mindenképpen szerepelnie kellett valamelyik listán, Makay Zsolt azonban már keresztülvitte, hogy az országos listát az MDF régi arcai vezessék, ne Bokros. Az MTI információi szerint a választmányi ülésen Bokros hosszú beszédet mondott az általa írt lista védelmében.

Fellebbezéssel hárítanák el Csapody fenyegetését

Az [origo] ülésen résztvevő forrása szerint Csapody Miklós, a párt 11. kerületi jelöltje azzal fenyegetőzött, hogy visszalép, ha nem kap jobb helyet a listán, de ez nem hatotta meg a többséget. Csapody azért lehetett volna fontos, mert Budapesten eddig csak 8 jelöltet fogadott el eddig a választási bizottság, és ha közülük bárki - például Csapody - visszalép, az MDF nem indíthat Budapesti listát.

A párt ugyanakkor azt reméli, hogy két elutasított jelöltje, Király Zoltán és Slosár Gábor a fellebbezés után mégis elindulhat, és így elegendő jelöltjük lesz a listához, Csapody zsaroló potenciálja pedig szertefoszlik. A két jelöltet korábban azért utasította el a választási bizottság, mert az általuk leadott ajánlószelvényeken más tollal volt kitöltve a jelölt neve, és más tollal a cédulát leadó állampolgár adatai (erről itt olvashat bővebben). Ugyanezért korábban egy LMP-s jelöltet is elutasítottak Nagykőrösön, de őt a fellebbezés után végül nyilvántartásba vette a választási bizottság.

Látható kompromisszum

Az MDF névtelenséget kérő vezető politikusai az [origo]-nak korábban azt mondták, hogy a listák sorrendjéről komoly vita alakult ki a pártvezetésben. Forrásaink szerint Dávid Ibolya pártelnök szerette volna saját embereivel, Bokros Lajossal, Debreczeni Józseffel és Somogyi Zoltánnal feltölteni a párt országos listájának első helyeit, Makay Zsolt választmányi elnök azonban a párt régi arcait szerette volna a lista élén látni, és erről saját lista-javaslatot készített. Ez alapján a mostani eredmény valóban kompromisszumos megoldásnak tűnik, hiszen Bokros és Debreczeni a Budapesti listán, Somogyi az országoson kapott helyet, az MDF régi vezetői pedig ott vannak az országos lista élén.

Retkes Attila SZDSZ-elnök helye nem meglepetés, őt korábban is az országos lista hetedik helyére szánták. Csapody Miklós lemaradása a lista éléről pedig azért okozott feszültséget, mert az MDF-es képviselőnek az [origo] forrásai szerint korábban megígérték, hogy megkapja a budapesti lista második helyét, ez azonban végül nem történt meg.