Befutó helyeket akar az SZDSZ a fővárosi MDF-listán

Vágólapra másolva!
Több befutó helyet akar az SZDSZ az MDF által szombaton átírt budapesti listán. A két párt vezetői az SZDSZ Gizella utcai szlkhézában tárgyalnak vasárnap este a fővárosi lista véglegesítéséről. Az SZDSZ már elfogadott egy öt emberből álló listát, akiknek bizonyos szavazatmennyieség esetén biztos lenne a bejutásuk a parlamentbe. Budapesten Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettest a második helyre akarják bebiztosítani.
Vágólapra másolva!

Közös tárgyalóasztalhoz ültek a vasárnap este az MDF és az SZDSZ vezetői, miután a két párt vezető testületei külön-külön megvitatták az MDF által szombaton elfogadott választási listákat. Az MTI szerint Dávid Ibolya és az MDF vezetői az SZDSZ fővárosi, Gizella úti székházában tárgyalnak vasárnap este a szabad demokraták választási testületének tagjaival - jelentette az MTI. Az SZDSZ a fővárosi lista második helyére akarja tetetni Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettest.

Az SZDSZ Választási Operatív Testülete vasárnap kora délután ült össze és tárgyalt az MDF országos választmánya által szombaton elfogadott országos és területi listákról. Retkes Attila, az SZDSZ elnökének információi szerint az MDF elnöksége is ülést tartott.

Az SZDSZ elnöke az opertav testület ülése előtt kijelentette: biztos abban, hogy az SZDSZ és az MDF meg fog egyezni az országos és a budapesti listáról "az apróbb részletkérdésekben". Az MTI vasárnap kora este MDF-es forrásokból is úgy értesült, hogy lesz megegyezés az SZDSZ-szel az országos és a budapesti listáról.

A Választási Operatív Testület - az elnök szerint - az MDF-fel kötött megállapodás jelenlegi szakaszából eredő feladatokat tekinti át, illetve pontosan elhelyezi az "öt bejutásra esélyes helyet a budapesti és az országos listán". Retkes hozzátette, hogy az MDF az országos listáján csak az első tíz helyet töltötte fel, a következő tízben biztosan szerepelnek majd SZDSZ-esek. A pártelnök szerint a budapesti listával kapcsolatos tárgyalásokat csak vasárnap zárják le. Ezek leadásakor kell látszania, hogy az SZDSZ országos tanácsa által elfogadott öt ember pontosan hol szerepel ezeken a listákon - mondta Retkes.

A befutó helyek

Arra a felvetésre, hogy az SZDSZ szerint melyek lehetnek a befutó helyek, azt mondta, hogy kettő olyan helyet kell kapniuk, amely öt százaléknál már bejutónak számít. Emellett kettő olyat kérnek, amelyek hat százaléknál biztosan parlamenti mandátumot érnek, míg az ötödik helynél úgy számolnak, hogy az hétszázalékos eredménynél jelenthet képviselői posztot.

A pártelnök arra a kérdésre, hogy a megállapodás korábban ismert részleteivel ellenétben a fővárosi lista első és második helyén nem szabad demokraták szerepelnek, azt mondta, hogy a hivatalos egyezség szerint a két listán kettő olyan helyet kell kapniuk, amely már öt százaléknál bejutást ér.

Az MTI más szabad demokrata forrásokból úgy tudja, hogy az SZDSZ a vasárnap esti megállapodás feltételeként azt akarja szabni, hogy a fővárosi listán Bokros Lajos mögött Ikvai-Szabó Imre kapja meg a második helyet. Így viszont az MDF-es Debreceni József egy hellyel hátrébb szorulna.

A nyerő ötös

Az SZDSZ országos tanácsának és fővárosi választmányának közös, szombati ülése után Retkes Attila jelentette be, hogy a két szervezet a Választási Operatív Testületnek azt a javaslatát fogadta el, amely szerint öt olyan hely lehet az MDF által a választási együttműködés keretében felajánlott országos és budapesti listás pozíciók között, amelyek jó esélyt kínálnak a parlamentbe való bejutásra.

Éppen ezért egy öt névből álló, zárt listát készítettek, amelyen csak a jelöltjeik sorrendjét határozták meg. A lista a következő: Retkes Attila pártelnök, Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes, Skaliczki Andrea, az országos tanács elnöke, Szentkuti Károly Győr-Sopron-Moson megyei elnök és Iván János, a párt XXII. kerületi képviselőjelöltje.

Az MDF szombati országos választmányi ülését követően Makay Zsolt, a testület elnöke azt közölte, hogy Dávid Ibolya pártelnök vezeti az MDF országos listáját, Bokros Lajos, a párt miniszterelnök-jelöltje pedig a budapesti lista élén áll. Az [origo]-nak nyilatkozó MDF-esek szerint a listákról szóló vita többször is megfeneklett, azt végül Bokros kompromisszumos javaslata oldotta meg.

Az országos lista első tíz helyén Dávid Ibolya mellett Herényi Károly elnökhelyettes, Kajdi József, az MDF kabinetvezetője, Makay Zsolt választmányi elnök, Pusztai Erzsébet pártigazgató, Karsai Péter elnökségi tag, Retkes Attila, az SZDSZ elnöke, Nagy Tamás, Somogyi Zoltán kampányfőnök és Juhász Zoltán szerepelnek. A választmányi elnök közleménye szerint az MDF budapesti területi listáját Bokros Lajos vezeti, akit Debreczeni József követ.