Az utolsó pillanatokig gyürkőzik az MDF és az SZDSZ

Vágólapra másolva!
Jelenleg is tárgyal az MDF és az SZDSZ vezetése a budapesti és az országos listáról, az SZDSZ jobb helyet szeretne politikusainak, és közben egy MDF-es egyéni jelölt is fellázadt a pártvezetés listája ellen. A két pártnak hamarosan egyezségre kell jutnia, mert a területi listákat délután négy óráig be kell jelenteniük a választási bizottságnál.
Vágólapra másolva!

Hétfőn délelőtt folyamatosan tárgyal az MDF és az SZDSZ a két párt budapesti és az országos listájáról - tudta meg az [origo], azt azonban egyik pártnál sem árulták el, hogy kik vesznek részt az egyeztetésen. Az MDF választmánya szombaton fogadta el a két listát. A SZDSZ-nek nem tetszik, hogy jelöltjeik lemaradtak a befutónak gondolt helyekről. A két lista miatt az MDF-ben is vita volt, nem kapott befutó helyet a 15. választókerületben egyéniben induló Csapody Miklós sem, aki ezért azzal fenyegette meg a pártot, hogy visszalép a jelöltségtől (erről bővebben itt olvashat ).

A két párt már vasárnap is éjszakába nyúlóan tárgyalt, a megbeszélésen részt vett Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese is. Az SZDSZ azt szeretné elérni, hogy az MDF változtasson a szombaton elfogadott sorrenden. Retkes Attila, a párt elnöke vasárnap az MTI-nek azt mondta, hogy kettő olyan helyet kell kapniuk, amely öt százaléknál már bejutónak számít. Emellett kettő olyat kérnek, amelyek hat százaléknál biztosan parlamenti mandátumot érnek, míg az ötödik helynél úgy számolnak, hogy az hétszázalékos eredménynél jelenthet képviselői posztot. A SZDSZ ezért készített egy öt névből álló, zárt listát, amelyen csak a jelöltjeik sorrendjét határozták meg.

"Mindenki tárgyal mindenkivel" - válaszolta az MDF egyik névtelenséget kérő politikusa hétfőn délelőtt az [origo]-nak arra a kérdésére, tárgyal-e a párt Csapody Miklóssal a listás helyről és a visszalépés feltételeiről. Csapody indulása azért fontos, mert az MDF Budapesten összesen nyolc egyéni jelöltet tudott állítani, és legalább ennyi jelölt kell ahhoz, hogy a párt budapesti listát állíthasson. Ha visszalép, az MDF a jelenlegi helyzet szerint nem tud budapesti listát állítani. Csapody Miklós hétfőn délelőtt annyit mondott az [origo]-nak, hogy nem kíván nyilatkozni. Névtelenséget kérő párttagoktól az [origo] úgy értesült, Csapody egyelőre nem közölte a párttal, hogy visszalép-e a jelöltségtől.

Az MDF-ben többen arra számítanak, hogy a budapesti lista akkor is biztos, ha Csapody visszalép. A pártnak két olyan jelölte is van - a 4. választókerületben induló Király Zoltán és a 18. választókerületben induló Slosár Gábor -, akiket a választási bizottság elutasított, de fellebbeztek. A két jelöltet korábban azért utasította el a választási bizottság, mert az általuk leadott ajánlószelvényeken más tollal volt kitöltve a jelölt neve, és más tollal a cédulát leadó állampolgár adatai (erről itt olvashat bővebben). Ugyanezért korábban egy LMP-s jelöltet is elutasítottak Nagykőrösön, de őt a fellebbezés után végül nyilvántartásba vette a választási bizottság. Az MDF abban bízik, hogy a választási bizottság az ő jelöltjeiknek is engedélyezni fogja az indulást.

A két jelölt fellebbezéséről hétfőn este hétkor kezdődő ülésén dönt a választási bizottság. A pártoknak délután négy óráig kell bejelenteniük a budapesti listát, ezért ha Csapody addig úgy dönt, hogy visszalép, az MDF nem tud listát állítani, mert Királyt és Slosárt a döntésig nem számíthatják jelöltnek.