Nem fideszes többé a Molnár Oszkár edelényi polgármester

Vágólapra másolva!
Megszűnt Molnár Oszkár edelényi polgármester párttagsága a Fideszben, mert független jelöltként elindult a választáson - közölte [origo]-val a Fidesz. Molnár szerint viszont nem zárhatták ki a pártból, párttagságát ugyanis korábban felfüggesztette. Molnár korábban háromszor indult Edelényben a Fidesz jelöltjeként, de tavaly nyilvánosságra került botrányos kijelentései miatt a Fidesz idén nem indította el.
Vágólapra másolva!

Automatikusan megszűnt Molnár Oszkár edelényi fideszes polgármester párttagsága azzal, hogy független jelöltként elindul a parlamenti választásokon - mondta az [origo]-nak Daher Pierre, aki a Fidesz egyéni jelöltje lesz Edelényben.

Molnár 2006-ban a Fidesz jelöltjeként jutott be az edelényi körzetből az Országgyűlésbe, de a párt idén nem indítja, mert tavaly ősszel több botrányt kavaró kijelentése is nyilvánosságra került. Például egy szeptemberben felvételen arról beszélt, hogy a cigány többség által lakott településeken többen úgy próbálnak nagyobb segélyekhez jutni, hogy szándékosan ártanak születendő gyermeküknek (erről bővebben itt olvashat).

Daher közölte: Molnár párttagságának megszűnéséről szóló határozatot pénteken fogadta el a Fidesz helyi szervezete. Daher szerint azzal, hogy Molnár elindul függetlenként a fideszes jelölt esélyeit csökkenti.

Havasi Bertalan, a Fidesz sajtófőnöke az [origo]-nak küldött válaszában megerősítette Molnár párttagságának megszűnését. Havasi levelében idézte a Fidesz alapszabályzatát, eszerint megszűnik annak a párttagsága, aki Európai Parlamenti, önkormányzati vagy országgyűlési választáson a Fidesz hivatalos jelöltjével szemben méretteti meg magát. "A tagsági viszony a jelöltként történő hivatalos bejelentés napján szűnik meg" - olvasható a párt alapszabályban.

Molnár pénteken adta le ajánlószelvényeit és nyilvántartásba is vették független jelöltként. Molnár hétfőn az [origo]-nak azt mondta: nem tud arról, hogy megszűnt volna a párttagsága, erről nem értesítették. Hozzátette: a kizárás azért is érthetetlen, mert csütörtökön - egy nappal azelőtt, hogy leadta volna az ajánlószelvényeit - október 31-ig felfüggesztette a párttagságát. Havasi erre reagálva azt közölte: nincs jelentőseége annak, hogy Molnár felfüggesztette-e a tagságát vagy sem, párttagsága automatikusan megszűnt.

Molnár Oszkáron kívül még négyen indulnak el a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 8-as választókerületben. A Fidesz jelöltje Daher Pierre, a település libanoni származású kórházigazgatója. Az MSZP Gúr Nándor parlamenti képviselőt indítja, a Jobbik pedig Miklós Árpádot. Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke függetlenként indul.