Csapody Miklós kilép az MDF-ből

Vágólapra másolva!
Kilép az MDF-ből Csapody Miklós, aki 20 éve volt a párt országgyűlési képviselője. A politikus az után hozta meg a döntést, hogy a hétvégi listaállításkor kiderült, a neve nem szerepel sem a budapesti, sem az országos listán.
Vágólapra másolva!

Kilép a Magyar Demokrata Fórumból Csapody Miklós képviselő, és egyelőre nem kíván részt venni a magyar politikai életben. A politikus ezt kedd este jelentette be az ATV Egyenes beszéd című műsorában. "Elköszönök a választópolgároktól, megköszönöm (...) a kopogtatócédulák tulajdonosainak azt a sok-sok segítséget, amit kaptam" - mondta Csapody.

"Én ezt így tovább nem tudom vállalni, tettem, amit tehettem" - jelentette ki Csapody, aki kilépésének okairól azt mondta: "az SZDSZ-szel való összeállás és sok minden vezetett ide", így az is, hogy Bokros Lajos "vendégként" erőszakosan, többször adott ultimátumot a párt vezetésének. Csapody a budapesti 15. választókerületben (a XI. kerületben) indul egyéni jelöltként. A választási listák szombati összeállításakor az [origo] forrásai szerint nehezményezte, hogy nem került befutó helyre sem az országos, sem a fővárosi listán, ezért kilátásba helyezte, hogy visszalép az egyéni jelöltségtől is.

Hétfőn Kajdi József, az MDF kabinetvezetőjének visszalépése utat nyithatott volna Csapodynak, hogy befutónak számító helyre kerüljön az országos listán. A képviselő az ATV műsorában keden azt állította, hogy Kajdi egy levélben jelezte a pártvezetés felé, hogy az ő javára lép vissza - állítólag családi okokból. Végül azonban Ikvai-Szabó Imre, SZDSZ-es főpolgármester-helyettes kapott befutó, 7. helyet a listán, Retkes Attila SZDSZ-elnök mögött (az SZDSZ szándékairól és a listaállításról itt olvashat).

Dávid Ibolya szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, Csapody valóban a harmadik helyet kérte a listán, a párt elnöksége viszont a 11. helyet ajánlotta fel neki. Csapody ezt nem fogadta el, majd úgy döntött, hogy kilép a pártból.

Csapody Miklós az MDF egyik alapító tagja volt, 1990-től az MDF parlamenti frakciójának széthullásáig, 2009. március 30-ig MDF-es, ezt követően független képviselő volt az Országgyűlésben. Idén január 20-án az ő segítségével sikerült határozatképessé tenni a budapesti választmány ülését, ahol jóváhagyták az MDF és az SZDSZ választási megállapodását.

Kedden kilépett az MDF-ből Eötvös Mihály, a párt egyik alenöke és Nógrád megyei elnöke is. Azt mondta, Bokros Lajos európai parlamenti képviselőjelöltségével rossz folyamatok indultak el a pártban.