Nem érez felelősséget a BKV-ügyben Horváth Csaba

Vágólapra másolva!
Nem tudott a szabálytalan végkielégítésekről, és nem érez felelősséget a BKV-ügyben - mondta Horváth Csaba korábbi MSZP-s főpolgármester-helyettes a BKV ügyeit vizsgáló fővárosi bizottság előtt. Horváth korábban 75 napig felügyelte a BKV-t, de szerinte akkor a cég válságának a kezelésével volt elfoglalva. Meghallgatták Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettest is.
Vágólapra másolva!

Szerdán meghallgatta a BKV-ügyben vizsgálódó fővárosi bizottság Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettest és Horváth Csaba (MSZP) korábbi főpolgármester-helyettest is.

Horváth - aki 2009-ben összesen 75 napig felügyelte a közösségi közlekedési területet a fővárosnál - azt mondta, a BKV-nál történtek miatt nem érez sem politikai, sem jogi felelősséget.

Horváth írásban előzetesen 18 kérdést kapott, az ezekre adott válaszát írásban szétosztotta a bizottság tagjai között, az ülésen elhangzó kérdésekre azonban nem válaszolt. Azt mondta, a további kérdésekre csütörtökig adja meg a választ.

Horváth azt mondta, 75 napig felügyelte a BKV-t 2009 őszén, ekkor a BKV-nál kialakult válság kezelésével, a konkrét csődhelyzet elkerülésével kellett foglalkoznia. Ekkor olyan rossz volt a helyzet, hogy a BKV szakemberei november végére fizetésképtelenséget jósoltak - mondta. Egyedi instrukciókat ebben az időszakban nem kapott Demszky Gábor főpolgármestertől, csak a válságmnedzseléssel kapcsolatos ügyekről beszélt vele. A BKV-s végkielégítési botrányról csak a sajtóból értesült, nem tudott Horváth Éva - Hagyó Miklós egykori főpolgármester-helyettes sajtósa - BKV-s állásáról sem - tette hozzá.

Ikvai-Szabó a bizottság üléséről távozóban azt mondta, nem tudott arról, amiről Regőczi Miklós, a BKV korábbi vezérigazgató-helyettese beszélt interjújában. Regőczi ebben többek között azt állította, a BKV MSZP-SZDSZ-es kifizetőhelyként működött (részleteket az interjúról itt talál). Ikvai szerint ha ez így történt, arról "szörnyű, lesújtó véleményem van, borzasztó".

A vizsgálóbizottság Ikvait Mesterházy Ernő, a főpolgármester korábbi politikai tanácsadója szerepével kapcsolatban kérdezte. A politikus azt mondta, Mesterházy nem vezetői, hanem koordinációs feladatokat látott el a Kormányzati Koordinációs Központtal, amely 2006 végétől a hivatal szervezeti egységeként működött.

A következő vizsgálóbizottsági ülést csütörtökön tartják, ahol meghosszabbíthatják a testület mandátumát - közölte György István, a bizottság fideszes elnöke. Azt mondta, az ülésen Bőhm András (független, egykori SZDSZ-es) és Steiner Pál (szocialista) képviselő is amellett érvelt, hogy a bizottság kérje mandátumának 30-60 napos meghosszabbítását. Szerintük az elmúlt hetekben a médiában több olyan, a BKV-s ügyekben érintett ember is megszólalt, aki nem jelent meg a testület előtt.