Országgyűlési képviselőjelöltként mentelmi jog illette meg Kolompár Orbánt, az Országos Cigány Önkormányzat elnökét, aki ellen több büntetőeljárás is folyik. Az Országos Választási Iroda csütörtökön felfüggesztette a mentelmi jogát, mert úgy ítélte meg, az ügyei nem állnak összefüggésben a választással.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtökön felfüggesztette Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke, az MCF Roma Összefogás párt képviselőjelöltjének mentelmi jogát. Kolompár a Borsod-Abaúj-Zemplén megye 5. számú egyéni választókerületében, Ózdon indul egyéni jelöltként.

Kolompár mentelmi jogának felfüggesztését a Kecskeméti Városi Bíróság kérte az OVB-től, mert ellene több bűncselekmény miatt büntetőeljárás van folyamatban. Az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény szerint a képviselőválasztáson jelöltként igazolt személyt mentelmi jog illeti meg, amelynek felfüggesztéséről az OVB határoz.

Az OVB csütörtöki ülésén úgy foglalt állást, hogy Kolompár mentelmi jogát felfüggeszti, mivel a büntetőeljárás tárgyát képező cselekményre az országgyűlési képviselők 2010. évi választását megelőzően került sor és a büntetőeljárás nem áll összefüggésben a választási eljárással. Az OVB határozata ellen jogorvoslatnak nincs helye.