Vágólapra másolva!
Állateledelként érkezett Magyarországra az az összesen több mint háromtonnányi pacal, amelyet egy cég emberi fogyasztásra szánt termékké csomagolt át. A mezőgazdasági hivatal ellenőrei zárolták a készletet, részben pedig már átadták egy kutyamenhelynek. Néhány csomag már kikerült a cégtől, de az ellenőrök szerint nem jelent közvetlen veszélyt.
Vágólapra másolva!

Kutyaeledel alapanyagként az országba érkezett, majd emberi fogyasztásra átcsomagolt pacalt talált a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MSZH) több cég telephelyén, és azonnal elrendelték a megtalált tételek kivonását a forgalomból - közölte az MSZH csütörtökön az MTI-vel. A Tolna megyei MSZH munkatársai a HUSIM-PEX Húsipari Kft. tengelici feldolgozó üzemében folytatott ellenőrzés során bukkantak az országba állati melléktermékként érkező pacalra.

A hivatal ismerete szerint bértárolásra mintegy 1,5 tonna termék került egy Székesfehérvári raktárába, illetve több mint 2 tonna - nagykereskedelmi értékesítés céljából - a szintén székesfehérvári a Velence-Meat Kft. raktárába. A HUSIM-PEX Kft. élelmiszer előállításra idén március 17-én kapott engedélyt. A számlákból azonban kiderült, hogy az illegális előállítást és forgalmazást már azt megelőzően is folytatta. Az üzem tevékenységét az MSZH felfüggesztette.

A termék további előállítását és forgalmazását az MSZH megtiltotta és elrendelte a forgalomban lévő termékek visszahívását. A kft. üzemében talált mintegy 500 kilogramm pacalt állatmenhelyre szállíttatták, a raktárban tárolt fagyasztott árut szintén eltávolították a helyszínről. A székesfehérvári nagykereskedelmi cég raktárában még fellelhető 585 kilogramm terméket elkobozták. Az eladott árut a viszonteladók már értékesítették, így annak a visszagyűjtése még nem történt meg - áll a hivatal közleményében.

Bognár Lajos, az MSZH területért felelős elnökhelyettese az MTI-nek elmondta, hogy az átcsomagolt pacal közvetlen veszélyt nem jelent az emberi egészségre. Élelmiszerbiztonsági kockázattal viszont jár, mivel a marha gyomor egészben érkezett Magyarországra, a tisztítást és feldolgozást itt végezték. Az átcsomagolt pacalból kiskereskedelmi forgalomba nem került, de a hűtőraktárból kerültek ki 5 kilogrammos csomagok. Ezek feltehetően vendéglátó helyekre jutottak, de az MSZH tovább vizsgálja a termék útját. Elképzelhető, hogy fogyasztottak is belőle - mondta Bognár.