Az MDF-jelölt javára döntött vasárnap a bíróság

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Bíróság vasárnapi döntése értelmében indulhat az országgyűlési választáson Király Zoltán, az MDF képviselőjelöltje. A Fővárosi Bíróság pénteken három ugyancsak megtámadott MDF-jelölt indulását is jóváhagyta.
Vágólapra másolva!

Indulhat az országgyűlési választáson Király Zoltán, az MDF képviselőjelöltje - erről vasárnap döntött a Fővárosi Bíróság.

A fővárosi 4. számú országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság (oevb) március 20-án elutasította Király Zoltán nyilvántartásba vételt. A döntés szerint a jelölt által benyújtott 900 ajánlószelvény közül 601 érvényes, 299 érvénytelen, így a benyújtott érvényes ajánlószelvények száma nem éri el a jogszabályban meghatározott legalább 750 darabot.

Az elsőfokú határozat ellen Király fellebbezett, és többek között arra hivatkozott: nem érvénytelenségi ok az, ha a jelölt neve és a jelölő szervezet neve más kézírással és más tollal van kitöltve, mint a választópolgár adatai és aláírása. A másodfokon eljáró Fővárosi Választási Bizottság (FVB) március 22-én megváltoztatta az oevb döntését és a jelöltet nyilvántartásba vette. Az FVB szerint nem volt megállapítható, hogy a jelölt, valamint a jelölő szervezet nevét ki és mikor írta rá a szelvényekre. Ezt a határozatot bíróság előtt megtámadták, de a Fővárosi Bíróság vasárnap Király Zoltán javára döntött.

Pénteken a Fővárosi Bíróság már jóváhagyta Slosár Gábor és Pusztai Erzsébet MDF-es képviselőjelöltek indulását. Egy harmadik döntéssel a Fővárosi Bíróság pénteken jóváhagyta az eredetileg a budapesti 15. választókerületben induló, de időközben visszalépett Csapody Miklós indulását is.

Az MDF számára kedvező fejlemény az is, hogy az Országos Választási Bizottság (OVB) pénteki ülésén megváltoztatta az FVB határozatát, amelyben az megtagadta az MDF fővárosi listájának nyilvántartásba vételét. A testület hosszas vita után, 4:2 arányban döntött arról, hogy helyt ad Dávid Ibolya, az MDF elnöke által benyújtott fellebbezésnek és nyilvántartásba veszi a párt budapesti területi listáját. A javaslatot az MSZP és a Fidesz-KDNP delegáltja nem szavazta meg. Az MDF budapesti listáját a hét elején elutasította az FVB, mert szerintük nem volt elég érvényes jelöltje a pártnak.

Somogyi Zoltán, az MDF kampányfőnöke a párt jelöltjeinek megtámadásáról szombaton azt mondta: olyan dolgok történtek a napokban, amelyekre az elmúlt 20 évben nem volt példa a magyar demokráciában.