Magyar Nemzet: 17 milliót nyertek MSZP-közeli ifjúsági alapítványok

Vágólapra másolva!
Annak ellenére kértek ingyenbuszokat a gyerekeknek Nyakó István és felesége a BKV-tól, hogy összesen 17 millió forintot nyert el több alapítvány, amelynek nevében az MSZP-szóvivő felesége pályázott - írja a Magyar Nemzet. A Nagy Nóra vezette Grund Klubhálózat a kapott pályázati pénzek és állami támogatások ellenére tagdíjat szed és pénzt kér a gyerekek táboroztatásáért a lap szerint. Nyakó közölte: pert indít a Magyar Nemzet ellen.
Vágólapra másolva!

Több mint 17 millió forintot nyertek gyermektáboroztatásra, animátorképzésre és működésre olyan alapítványok és civil szervezetek, amelyek vezető tisztségviselője Nyakó István MSZP-szóvivő felesége, Nagy Nóra volt - írja a Magyar Nemzet keddi száma.

A lap azt írja, a jelentős összeg ellenére a szervezeteknek buszokat kértek a BKV-tól - erről Regőczi Miklós, a BKV egykori vezérigazgatója beszélt múlt szerdán. Szerinte általában 8-10 buszt kért el Nyakó és felesége, amiért nem fizettek.

Nagy Nóra 2002-2006 között szintén MSZP-s országgyűlési képviselő volt, és 2007-ben hozta létre a Grund Klubhálózatot, aminek azóta elnöke - írja róla a Magyar Nemzet. A hálózat főként gyermekeket táboroztat, de a lap szerint nem ingyenesen, a résztvevő gyerekeknek fizetniük kell a részvételért.

A Grundot MSZP-közeli személyek alapították - mondta korábban Nagy. Az alapítók között van Dobolyi Alexandra, volt MSZP-s európai parlamenti képviselő és Rácz Péter, a Magyar Úttörőszövetség - korábban hűtlen kezelésért elítélt - elnöke is. A Magyar Nemzet szerint a Grund azért jött létre, hogy az úttörőszövetség helyett indulhasson az állami támogatásokért.

A Grund Klubhálózat 2009-ben hárommillió forintot nyert a Nemzeti Civil Alapprogramon keresztül. Ezt az indoklás szerint kapacitásfejlesztésre, szakemberképzésre, tanulmányutakra, marketingre és a működésre fordították. Egy másik - szintén a Szociális és Munkaügyi Minisztérium által, ifjúsági szervezeteknek kiírt - pályázaton pedig 2,5 milliót nyertek animátorképzésre, a honlap működtetésére és a Két keréken a család!-programra.

Levél Hiller tanácsadójának

Az Oktatási Minisztérium 300 ezer forinttal segítette a hálózat működését, majd szintén a tárcától 5,418 millióhoz jutottak pályázaton kívül, támogatás formájában. Korábban egy pályázatot elbukott a klubhálózat, de ezután, a Népszabadság szerint Nagy Nóra levelet írt Hiller István miniszter főtanácsadójának. Végül az Esélyegyenlőségi Főigazgatóság felülről kapott utasítást a támogatásra - írja a Magyar Nemzet.

A lap azt írja, hogy a Grund tavaly úgy kapott 11 millió forint állami támogatást, hogy közben tagdíjat szed és pénzt kér a táborokért. A szervezetet a szocialisták alapítványa, a Táncsics Alapítvány is támogatta 2007-ben, 2,5 millió forinttal.

A Nemzeti Civil Alap 2009-es támogatási összesítője szerint Nagy a Színtér Alapítvány és a Forrás Alapítvány a Gyermekkultúráért nevében is többször pályázott. A Forrás (amelynek Nagy a kuratóriumi tagja) összesen 2,55 millió forintot kapott 2006-2008 között, 2009-ben egyedül 2,2 millió forinthoz jutott. Nyakó István a buszok kérését elismerte, de a Magyar Nemzet szerint a róla szóló állításokat "szemét mondatoknak" nevezte.

Nyakó kedden azt közölte: pert indít a Magyar Nemzet ellen a lap keddi cikke miatt. Az MSZP szóvivője felháborítónak nevezte a leírtakat és visszautasította a vádakat.