Ígéretek földje - Az állami támogatások

Vágólapra másolva!
Az [origo] a választásokig hátralevő 1,5 hétben minden hétköznap feldob egy olyan problémát, amit az ország jövője szempontjából fontosnak tartunk, és amire megítélésünk szerint a hatalomra törő pártoknak válaszokat kellene találniuk. Mit támogasson az állam? Kell-e pénzelni a focit vagy épp a bortesmesztést? Nézze meg, mit mondanak a szakértők, a problémákat közelről figyelők, szavazzon, hogy ön milyen megoldást tartana jónak, és olvassa el, mit ígérnek a pártok! Jöjjön velünk az ígéretek földjére!
Vágólapra másolva!
2270226474Lxp9BdMnDAIX0A22712265IR1RFbQh8vDrzitT227222667sk3lfhC84otfsYz

Olvassa el, hogy milyennek tűnik eddig olvasóinknak az ígéretek földje!

A probléma: az állami támogatások

Magyarország kiemelkedően sok pénzt költ el állami támogatásokra az Európai Unió tagországai közül. A 27 tagállam az EU statisztikai hivatalának adatai szerint átlagosan GDP-jének 0,54 százalékát költi ilyen célra, míg Magyarországon ez az arány 2,38 százalék, aminél egy másik tagállam sem költ több pénzt ilyen célra. A magyar állam 2003-2008 között mindössze 0,1 százalékkal fogta vissza az állami támogatások mértékét, tehát arra utaló jel sincs, hogy az állam változtatni próbált volna támogatási politikáján.

Rontja a helyzetet, hogy a gazdasági válság a támogatások növelésére ösztönözte az EU tagállamait. Míg 2007-ben 66,5 milliárd eurót, addig 2008-ban már 279,6 milliárd eurót költött az EU 27 tagja állami támogatásokra.

(Jobban bánnak az EU-tagok a támogatással - az [origo] cikke az állami támogatásokról.)

Mit lépne a Fidesz?
Támogatnák a hungarikumokat

A Fidesz programjában csak néhány olyan konkrét ügyet sorolnak fel, amelyeket állami támogatásban részesítenének. Az ajánlások között Vizy E. Szilveszter szorgalmazza a kutatás és a fejlesztés támogatását, és szerepel is a programban, hogy állami támogatást kell biztosítani a kisvállalkozások szellemi jogvédelméhez, különösen a külföldi szabadalomvédelmi bejelentéseket kell támogatni. Makovecz Imre ajánlása szerint "támogatni, ösztönözni kell azokat, akik hajlandók és képesek önellátó életformára, vagyis elengedhetetlen a háztáji kertművelés, földművelés, állattartás jogi biztosítása és anyagi támogatása".

A program szerint "el kell érni, hogy a nemzeti kiutat jelentő hungarikumaink kiemelt védelemben és támogatásban részesüljenek", a hungarikumok megtartása, leltározása és méltó támogatása "nemzeti ügy, elsőrendű kormányzati, állami és társadalmi feladat kell hogy legyen." Több konkrétumot nem árul el a program. A támogatandó területek között szerepel a gyógyszergyártás, a generikus program is.

A Fidesz programja szerint az államnak és a mindenkori kormánynak kiemelt szerepet kell vállalnia az egészséges életmód elterjesztésében "a testnevelési óráktól a szabadidős sportok, a tömegsport támogatásán át egészen a gazdasági ösztönzők kialakításáig". A program szerint felfutó rendszerben a közoktatásban be kell vezetni a mindennapos testnevelést és az évenkénti egységes fizikai felmérés rendszerét. Kiemelten kell kezelni a diákolimpiák versenyrendszerét és az egyetemi sportot.

(A Fidesz programját itt, az [origo] összefoglalóját pedig itt olvashatja.)

Mit lépne a Jobbik?
A nemzeti kultúrára és panelfelújításra költene többet

A Jobbik programja szerint a kultúrára és a lakásszerzésre fordítana a jelenleginél több állami támogatást, bár a párt elképzelései nem teljesen egyértelműek programjából. A Jobbik kijelenti, hogy alanyi jogon tenné elérhetővé "a panelfelújításokhoz adandó állami támogatások egy meghatározott részét". A Jobbik azt ígéri, duplájára emeli a lakástakarék pénztárakhoz befizetett pénzek állami támogatásának összegét.

A Jobbik erősítené a kultúra támogatását szolgáló kulturális járulék szerepét. A járulék összegét növelné és több különböző kategóriát alakítana ki. A párt megjegyzi ugyanakkor azt is, hogy csökkentené "a miniszteri és egyéb központi keretek nagyságát". A párt szerint átláthatóbbá kell tenni az állami támogatások útját megpályáztatásuktól odaítélésükig.

"A Jobbik a kultúrára fordított forrásokat, amennyiben azok a társadalmi egységet erősítő területekre érkeznek, befektetésnek tekinti, amelyekre áldozni szükséges egy, a jövőért felelős kormányzatnak" - írja programjában a Jobbik. A párt szerint a jelenleg hatalmon lévő pártok olyan kulturális értékeket támogatnak, amelyek szolgálják saját értékeiket. A Jobbik szerint ezzel szemben a nemzeti kultúrát kellene támogatni és védeni a globális nyomástól, de az a programból nem derül ki, hogy ezt a támogatást hogyan képzelik el.

(A Jobbik programját itt, az [origo] összefoglalóját pedig itt olvashatja.)

Mit lépne az LMP?
Eltörölné a kulturális járadékot

Az LMP egy sor terület állami támogatására ígéretet tesz programjában: ilyen például a lakhatás, a hajléktalan-ellátás, a mezőgazdaság, különösen a kisbirtokos és az ökogazdálkodás, a gyermekvállalás, a munkahelyteremtés. Azt a program nem részletezi, hogy az LMP hogyan képzeli el ezen területek támogatását.

A párt programjában szerepel, hogy az összes többi járulékhoz hasonlóan eltörölnék a kulturális járulékot - de hogy a kieső bevételeket pótolnák-e, és milyen forrásokból, az nem derül ki. Az LMP megjegyzi azt is, hogy a roma kultúrának nagyobb teret kell adni a nemzeti kulturális szférán belül, ezért Budapesten ki kell alakítani egy európai színvonalú, komplex, funkcionálisan tervezett épületegyüttest, amely a cigány önreprezentáció méltó helyszínévé válhat. A párt szerint külön programokkal kell segíteni a cigány kultúra és művészet megjelenését a társadalmi élet mindennapi tereiben.

Az LMP támogatná és népszerűsítené a tömegsportokat is. "A tömegsportot elősegítő uniós forrásokat könnyen elérhetővé kell tenni az alacsony összegre pályázó kis szervezetek számára is, minden tekintetben segíteni kell a pályázást e téren" - írják. Az LMP a fejlesztési költségek előteremtésével és fenntartható működés támogatásával segítené a túra-, kerékpáros-, lovas- és vízitúra-szakosztályokat, túraállomásokat. Ezen kívül azt ígérik, a céltámogatások mellett a működési feltételek átalakításával és a közhasznúsági kedvezmények megteremtésével kell fenntarthatóvá tenni az sportcélú nonprofit intézményeket.

(Az LMP programját itt, az [origo] összefoglalóját pedig itt olvashatja.)

Mit lépne az MDF?
Munkahelyteremtésre nem fordítana állami pénzt

Az állami támogatásokkal két helyen foglalkozik az MDF programja: egyszer, amikor az állami támogatásoktól elkényelmesedett cégekről ír, egyszer pedig, amikor azt magyarázza, hogy miért nem ígér állami munkahelyteremtést. "Az MDF nem ígér egymillió munkahelyet, mert... az állam által közvetlenül megteremtett munkahelyek nem hoznak fellendülést, inkább pusztítják, semmint termelik a nemzeti jövedelmet. Az állami támogatásokkal létrejött munkahelyek nem fenntarthatók, nem hatékonyak, költségvetési hatásuk zömmel negatív" - írja programjában az MDF.

Az MDF programjának kúltúráról szóló mellékletéből nem derül ki egyértelműen, hogy például kulturális kezdeményezéseket támogatna-e a párt állami szinten. Erre utal azonban, hogy az MDF szerint mára lezüllöt a kulturális élet és a társadalom kulturális színvonala, és ennek a folyamatnak a párt szerint megálljt kell parancsolni. "Halaszthatatlannak látjuk egy olyan támogatási rendszer felállítását, amelyben se finoman, se durván nem jelenhetnek meg a politikai elfogultságok" - olvasható a programban. A program kijelenti ugyanakkor azt is, hogy az MDF "elítél minden olyan kísérletet, amely a közművelődés, a művészet, a kultúrateremtés és -közvetítés területén politikai beavatkozásnak minősülhet".

"Össznemzeti ügyekben az állam nem vonulhat ki a mecenatúrából, és nem is minimalizálhatja a szerepét a támogatásban" - állítja programjában az MDF, amely szerint mára teljesen maradékelvű lett a magyar állami kultúratámogatás. A párt nonprofit szervezeteket hozna létre erre a célra.

(Az MDF programját itt, az [origo] összefoglalóját pedig itt olvashatja.)

Mit lépne az MSZP?
Geotermikus kutatásokra és gyerekekre vigyázó nőkre költene

Az MSZP nagy vonalakban foglalkozik programjában az állami támogatások rendszerével. A program szerint a párt átalakítaná a felsőoktatási intézmények állami támogatását, több állami pénzt adna a geotermikus kutatófúrásokra, és állami támogatást adna a családi gyerekfelügyeletet vállaló nőknek.

A párt programjában kijelenti, hogy "az állami kulturális mecenatúra eszközeit tovább" bővíti, és szélesíteni kívánja "a kulturális értékekhez hozzáférés" kiszélesítését. Ennél több konkrétum azonban nem derül ki a programból. Az MSZP több pénzt költene a helyi értékeket bemutató kezdeményezésekre és átalakítaná a Nemzeti Kulturális Alap finanszírozását, de hogy hogyan, az nem derül ki programjából.

Még egy ponton kerül elő az MSZP programjában az állami támogatások kérdése. "A válság kapcsán állami támogatásban részesülő pénzintézetek vezetőinek a prémiumát külön adó kell, hogy terhelje" - jelenti ki az MSZP.

(Az MSZP programját itt, az [origo] összefoglalóját pedig itt olvashatja.)