- Hány órakor járt önnél Takács a gyilkosság napján?

- Délelőtt 10 óra körül járt nálam a kapitányságon. Nagyon sokat várt rám, mert egy riportot készített velem a csepeli újság munkatársa. A szobámban körülbelül 5-10 percet töltött.

 - Valóban azt mondta önnek, hogy innen Orosz Ferenc csepeli alpolgármesterhez megy?

 - Igen.

 - Azt mondta, hogy miért?

 - Nem.

- Mit mondott arról, hogy miért halasztotta későbbre a feljelentést?

- Mondtam neki, hogy gyere, tegyél feljelentést. Ő erre azt mondta, hogy nem, "átmegyek a Ferihez". "És akkor mikor jössz át feljelentés tenni?" - kérdeztem. Erre azt felelte, hogy "jó, holnap tízkor átjövök".

 - Az ön tudomása szerint aznap a rendőrségnél járt még másnál is?

 - Biztosan, mert háromnegyed órát, egy órát ott töltött a kapitányságon, amíg rám várt, és mindenkit ismert a kapitányságon. Csepeli ember volt, ott volt alpolgármester, önkormányzati képviselő, ismerte a kapitányságnak szinte az összes munkatársát, részt vett a kapitányság életében. Takács mindenkit nagyon jól ismert, és egy végtelenül kedves, jó modorú ember volt, akit szerettünk is ott az épületben nagyon.

- Ön aznap később említette bárkinek még a gyilkosság előtt, hogy Takács járt önnél és feljelentésre készül?

 - Nem.

 - Mióta ismerte K. Tamást?

- Körülbelül 1997-98 óta, még az I. kerületi BRFK-kapitányságon dolgoztam: azóta ismerem K. Tamást.

 - Igaz az, hogy ön ajánlotta őt az iskola vezetőjének figyelmébe annak idején?

 - Erről azt tudom mondani, amit a tanúkihallgatásom során is elmondtam, és megismételtem azóta már többször is. Ez az iskola nem nyolc-tíz éves diákok iskolája volt, hanem 14-30 év közötti, problémás emberek jártak oda. Első pillanattól kezdve tartottam ettől az iskolától. Az első tanítási napon már probléma volt, mert verekedtek, telefont vettek el, raboltak meg kábítószereztek. Itt az első nap világossá vált, hogy azonnal intézkedést kell hozni. Takács Józsefnek én azt a javaslatot tettem, hogy vegyen fel két biztonsági őrt, tehát kigyúrt, erős alkatú embert, mert ide az kell, és nem az ész. Itt a fizikális erőnek lesz jelentősége. Takács az ötletre azt mondta, hogy  jó, és két-három hét múlva felhívott, hogy van három jelentkező. Mondott három nevet, köztük K. Tamásét. Én megkérdeztem tőle, hogy "a Tomi az a nagydarab érdi boltos?" Azt mondta, hogy igen. "Na, az jó lesz, akkor gyertek be vele, és akkor megbeszéljük, hogy mit kell csinálni" - mondtam. Akkor bejött Takács K. Tamással, és részletesen megbeszéltük a feladatokat, hogy hogy szeretnénk, mit kellene csinálni.

 - Megjelent a sajtóban, hogy K. Tamás autója állítólag a gyilkosság után az iskola elől átkerült a rendőrkapitányság elé.

 - Én azt nem tudom, hogy hova került a K. Tamás autója. A feltételezéseket pedig visszautasítanám azzal, hogy itt van egy nyomozás, és majd a nyomozás során tisztázzák, hogy mi történt K. Tamás autójával. Azt sem tudtam akkor még, hogy milyen autója volt. Ma már tudom, de akkor fogalmam nem volt. Még magamban derültem is egy jót azon, hogy egy Suzuki autóról van szó, K. Tamás pedig két méter magas és 180 kiló. Egyébként K. és Takács viszonyát is jellemzi, hogy amikor Tamás egyszer bent volt a kapitányságon, és személyesen beszéltünk, arról beszélt, hogy a Takács milyen rendes volt vele, adott neki valami kölcsönt az iskolából, hogy meg tudjon venni egy autót. Az életvédelmi nyomozók az autót lefoglalták. Az pedig szerintem egy butaság, hogy három napot állt volna a kapitányság előtt. Ezt kizárt dolognak tartom. A kapitányság előtt egy zárt parkoló van, ha oda ön beáll, körülbelül négy perc múlva ki fog menni valaki és felkéri, hogy távozzon, mert ez a kapitányság parkolója.

 - Miután leváltották a csepeli kapitányság éléről, rendelkezési állományba került, és a Csepel Újságnak azt nyilatkozta, továbbra is rendőrként szeretne dolgozni. Tavaly szeptemberben mégis nyugállományba vonult. Mi történt?

- Közel harminc évet dolgoztam a rendőrségen napi 12-16 órákat. Tisztességgel beleőszültem, és rendőrkapitányi vezetői megbízásomat Tóth Gábor vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya visszavonta, mert büntetőeljárást indítottak ellenem. Én nem követtem el akkor sem semmit, csupán a jóindulat vezérelt. Abban a büntetőügyben egyébként a bíróság felmentő ítéletet hozott. Engem felmentettek. Tóth Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya nyáron fölajánlott nekem egy kiemelt főnyomozói helyet a III. kerületben. Ezek után ön milyen megoldást választana? Nyilván azt a választást teszem, hogy ha törvény adta lehetőség, hogy elmehetek nyugdíjba, akkor elmegyek nyugdíjba. Én nem fogok 50 évesen, rendőrkapitányi beosztásból a III. kerületbe kiemelt főnyomozónak menni. 27 éves pályafutásom alatt 64 elismerést kaptam. A főkapitány úr így döntött, ez az ő szuverén joga, én ezt tiszteletben tartom. A főkapitány úr ajánlatát nem fogadtam el, éltem a törvény adta lehetőséggel, és nyugdíjba mentem. Be kellett látnom, hogy ez a rendőrségi vezetés nem tart igényt a munkámra, és akkor eljöttem.