A letartóztatottak kevés fürdési lehetősége miatt is tiltakozik az ombudsman

Vágólapra másolva!
Embertelen körülmények között élnek a Venyige utcai börtönben az előzetes letartóztatásban lévők, akiknek a helyzete még az elítéltekénél is rosszabb - áll Szabó Máté ombudsman közleményében. Az előzetesben levő rabok heti egyszer, öt percet fürödhetnek, és napi 22-23 órát töltenek apró zárkáikban - figyelmeztette az igazságügy-minisztert a biztos.
Vágólapra másolva!

Az előzetesben fogva tartottak körülményei sértik az emberi méltósághoz való jogot, a Venyige utcai, kétszáz százalékosan telített börtönben rosszabb a helyzetük, mint az elítélt raboké - olvasható Szabó Máté ombudsman közleményében. Szabó ezt már tavaly januári vizsgálatában is megállapította, de most újra figyelmeztette rá az igazságügyminisztert.

Az előzetesben levőket még el sem ítélték, mégis átlagosan napi 22-23 órát töltenek bezárva a zárkájukban, feleakkora helyen, mint amekkorát a jogszabály előír. Napi egy órát lehetnek szabad levegőn egy rácsos betonudvaron, és hetente egyszer öt percig fürödhetnek - részletezte az ombudsman, aki azt írta, a problémát egyszer már jelezte az illetékes miniszternek.

Forgács Imre igazságügyi és rendészeti miniszter azonban válaszában vitatta az ombudsman több megállapítását, például, hogy a körülmények sértik az emberi méltósághoz való jogot és az embertelen bánásmód közvetlen veszélyét hordozzák. A biztos szerint ugyanakkor ez a válasz nem elfogadható, ezért felkérte a minisztert a kiegészítésére. Továbbra is arra biztatja Forgácsot, hogy látogasson el a Venyige utcai börtönbe, és személyesen győződjön meg az állapotokról - olvasható a közleményben.

Az ombudsmannak ugyanakkor tetszett a tiszalöki magánbörtön, ahol szerinte európai körülmények vannak. "Átgondoltak, emberségesek az elítéltek és a dolgozók körülményei az állam és a magánszektor együttműködésében felépült tiszalöki büntetés-végrehajtási intézetben" - írta.

A 700 férőhelyes börtönben az elítélteknek lehetőségük van tanulásra és munkavégzésre, sportolásra is. Az egy- vagy kétszemélyes zárkák és a felszereltségük tisztességes, kulturált elhelyezést biztosít, kívülről vezérelhető tv és rádió is a berendezés része. A rabok egészségügyi ellátását külön kétszintes épületblokkban, szakképzett orvosok és ápolók végzik. A konyha felszereltsége modern, naponta több mint húszféle étrend szerint főznek - olvasható a közleményben.