Rendőrnek látszó polgárőrök miatt intézkedett a főkapitány

Vágólapra másolva!
Az országos rendőrfőkapitány lépéseket tett annak megakadályozására, hogy civilek külsőségekben ne tűnhessenek rendőrnek. A rendőrség figyelmét egy tavalyi ombudsmani jelentés hívta fel a problémára, hogy egy tavalyi tömegrendezvényen polgárőrök is a rendőrire emlékeztető karjelvényt viseltek, Rendőrség feliratú kocsiban ültek, és rendőrségi rádiót használtak.
Vágólapra másolva!

Bencze József országos rendőrfőkapitány az ombudsman jelzése után intézkedett, hogy a jövőben illetéktelenek ne használhassanak szolgálati autót, a rendőrséggel együttműködő emberek ne viselhessenek megtévesztő, a rendőrséghez tartozásra emlékeztető ruhát, feliratot, karjelvényt - közölte az állampolgári jogok országgyűlési biztosának hivatala pénteken, Bencze tájékoztatására hivatkozva.

Szabó Máté ombudsman egy 2009 végén kiadott jelentésben bírálta a rendőrséget azért, mert a tavalyi október 22-23-i rendezvények biztosításában részt vettek civilek is rendőrautóval, karjelvénnyel, rendőrségi rádiót használva. Szabó megengedhetetlennek nevezte, hogy bármely civil szervezet tagjai lényegében rendőrnek tűnve tevékenykedjenek tömegrendezvények biztosítása során. Az ilyen látszat keltése alkalmas arra, hogy alapjaiban ingassa meg a rendőrség iránti közbizalmat - mondta ki az állampolgári jogok biztosa.

Az országos rendőrfőkapitány a jelentés nyomán vizsgálatot rendelt el. Áttekintette a rendőrség és a polgárőr szervezetek közti együttműködést, és a tavaly október rendezvényt biztosító polgárőr szervezet és a BRFK közti kapcsolatot is. Ennek a vizsgálatnak a következménye, hogy a BRFK megszünteti a jelenlegi ilyen megbízási szerződéseket, és a jövőben nem köt újabb hasonlókat. A tájékoztatást az ombudsman elfogadta.

Bencze az ombudsmannal egyetértve azt mondta: az állami erőszakmonopóliumot kizárólag alkotmányos garanciákkal körülbástyázott módon, törvényben meghatározott feladat- és hatáskörrel rendelkező, közjogi ellenőrzési-eljárási garanciák mellett működő szervezet gyakorolhatja.