Az eddigi 50 százalékról 30-40 százalékosra csökkenne a szúnyogirtások állami támogatása a Balaton körül, a tervezett kurtítás ellen 43 település tiltakozik. Szerintük ez veszélyezteti az irtások végrehajtását.

A tóparti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) tiltakozik amiatt, hogy a költségvetésük elfogadása után akarja megkurtítani az állam a balatoni szúnyogirtáshoz való hozzájárulását. Balázs Árpád, a BSZ elnöke, Siófok fideszes polgármestere pénteken azt mondta: elfogadhatatlannak tartja, hogy az idegenforgalmi adó (ifa) után járó állami kiegészítés felére csökkentése után - amivel szerinte másfél milliárd forintnyi bevételtől estek el a balatoni önkormányzatok -, most a balatoni szúnyogirtás támogatását is csökkenteni akarják.

Balázs azt mondta, az önkormányzati tárca a közelmúltban a települések költségvetéseinek elfogadása után tájékoztatta a balatoniakat arról, hogy csökkenteni kívánja a korábban felesben állt kiadások támogatásának arányát. A BSZ ezért levélben fordult az illetékes tárcához, jelezve, hogy a kémiai és a biológiai beavatkozások 30-40 százalékosra csökkenteni kívánt állami támogatásával szemben az 50 százalékos arányt tartják elfogadhatónak. Ennyit tudnak a balatoni önkormányzatok állni, ezért az ügyben egyeztetést kérnek.

Az évente 60-70 millió forintba kerülő balatoni szúnyogirtás a másfél milliárd forinthoz képest lehet, hogy cseppnek tűnik, de az utolsó csepp a pohárban, több bőrt nem lehet lehúzni a balatoni önkormányzatokról - mondta Balázs, utalva arra, hogy a 43 érintett önkormányzatból több már az ifa-támogatás elvonása miatt lehetetlen helyzetbe került. Szerinte megoldhatatlan szervezésbeli gondokat okoz, ha lesz önkormányzat, amely nem tudja vállalni a pluszköltségeket. Szerinte ugyanis hatékony szúnyogirtást ugyanis nem lehet településenként végezni, azt pedig nehéz akármelyik önkormányzattal elfogadtatni a mai helyzetben, hogy fedezze más települések szúnyogirtásának költségeit.

Sáringer-Kenyeres Tamás, a balatoni szúnyogirtást irányító szakértői bizottság vezetője azt mondta, sürgős lenne a finanszírozási kérdés tisztázása, mert áprilisban már esedékessé válhat az első biológiai szúnyogirtás a Balatonnál. Az idei szezonban várhatóan három biológiai és négy-öt kémiai irtásra lesz szükség.