"A szocialistáknak itt már semmi esélye, a nyakamat teszem rá" - ahol véget ér a Kuncze-kor

Vágólapra másolva!
A Fidesz tűnik befutónak a helyiek hangulata alapján Pest megye 12. választókerületében, ahol a rendszerváltás óta csak Kuncze Gábor visszavonult korábbi SZDSZ-elnök tudott egyéniben nyerni az országgyűlési választásokon. A körzet korábban erősen szocialista volt, de a helyi MSZP-s jelölt szerint az új lakóparkokba, újépítésű családi házakba betelepülők felborították a korábbi erőviszonyokat. A MSZP szerint a túl hirtelen túl nagyra nőtt környék problémáinak megoldása már megkezdődött, a helyiek azonban nagyobb lendületet várnak.
Vágólapra másolva!

"Kuncze Gábor itt már senkit sem érdekel, ebben a választási körzetben neki vége van" - mondja egy bagetteket cipelő munkanélküli a taksonyi buszmegállójában. A választási körzetben, amelyhez a falu is tartozik, 1990 óta mindig Kuncze nyert egyéniben, amit senki sem tudott utána csinálni. Idén azonban el sem indul, és az [origo]-nak nyilatkozó helyiek szerint már nem hiányzik senkinek.

A Szigetszenmiklós központú Pest megyei 12. választókerülethez tartozó 6 településén mindenki egy katonai reptér újraindításától, túlzsúfolt iskoláktól és beduguló utaktól retteg, az öt jelölt nagyjából ugyanazt ígéri a választóknak. Az egyéni mandátumot a fideszes szigetszentminlósi polgármester, egy szocialista államtitkár és három új arc - egy jobbikos biztosítási referens, egy nemzetközi segélyszervezetnek dolgozó LMP-s kommunikációs szakember és a Civil Mozgalom épületgépészeti vállalkozója - próbálja megszerezni.

Három probléma

"Ez a kistérség rendkívül szerencsés terület, az ország egyik legdinamikusabban fejlődő része" - mondja szigetszentmiklósi irodájában Taksony korábbi polgármestere, az MSZP színeiben induló Varju László: egy 2 milliós nagyváros, egy nemzetközi repülőtér és a Duna szomszédságában szerinte egyszerűen csak élni kell a lehetőségekkel. A politikus, aki az elmúlt egy évben a gazdasági tárca államtitkáraként is dolgozott, már kétszer nyerte meg itt a választás első fordulóját, de aztán mindkétszer visszaléptették az SZDSZ javára: ennek ellenére azt mondja, hogy listáról bejutó képviselőként is saját körzetének tekintette a környéket. "Most pedig felszabadító érzés, hogy végre biztosan nem lépek vissza".

Varju három fontos megoldandó problémát lát a környéken: a Budapestről betelepülő nagy tömegek miatt ki kell bővíteni a túlzsúfolttá váló közintézményeket, a nagy átmenő forgalom és a Pest felé beálló reggeli dugók miatt fel kell újítani az utakat, és a 40 ezer emberre épített szakrendelőt ki kell bővíteni legalább 100 ezer ember számára. "Ebben a három kérdésben minden jelölt egyetért, de ezek már korábbi ígéretek, amelyeket már el is kezdtünk beváltani" - mondja. Szerinte tulajdonképpen "út közben vannak a problémák megoldásával".

Az egyetértés persze nem olyan békés, mint ahogy azt Varju leírja: az MSZP-s jelölt legnagyobb vetélytársa, a fideszes tököli polgármester, Hoffman Pál ugyan lát hasonló feladatokat, de szerinte az elmúlt évek üres ígérgetésekkel teltek, és akad tennivaló a közlekedés, a foglalkoztatás terén is. Az [origo]-nak nyilatkozó tököliek és taksonyiak is mind azt panaszolják, hogy több munkára van szükség helyben, és javítani kell a helyi infrastruktúrát, mert Budapestre ingázni a rossz közlekedés miatt emberőrlő dolog. "Valóban sokminden elkezdődött, de ezzel elkéstek, és az emberek szerint kevés, ami történt" - mondja az LMP jelöltje, Kaufer Virág is, aki szerint - már korábban a fenntartható fejlődésre kellett volna figyelnie az eddigi vezetőknek. "Ehelyett szabadjára engedték a lakosság növekedését a megfelelő infrastruktúrális fejlesztési lehetőségek és háttér nélkül".

Egy reptér árnyékában

A 12. körzetben a választókerületi kampány egyik legfontosabb témája a környék egész életére kiható tököli repülőtér sorsa, amelynek újraindításától és zajától szinte mindenki tart. A lepusztult, egykor szovjet katonai reptérként szolgáló területet most műrepülők használják, a kormány 2004-ben privatizálta polgári légiközlekedési célra. Bár minden jelölt azt hirdeti, hogy nem akar nagy és zajos szállítógépeket látni a repülőtéren, egymást azzal vádolják, hogy a lakosok igényeire fittyet hányva mégis számolnak a reptérberuházással.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Varju László szigetszentmiklósi irodájában - Galériáért kattintson a képre!

"Az ellenzéki röplapokban azt olvastam, hogy Varju László aláírta a reptér újraindítását" - mondja Tököl központjában Tibor, egy korábban kommandósként és börtönőrként dolgozó nyugdíjas férfi. Szerinte a reptér iszonyú zajt csapna: "amikor az oroszok használták, akkor is itt dübörögtek a fejünk fölött a MIG-ek, néha még a cserepeket is elvitték a tetőkről" - mondja. A reptér megnyitását mindenki ellenzi, aki csak az [origo]-nak a környező településen nyilatkozott, ezért egy azt támogató politikus biztosan elbukna a választásokon.

Varju a helyiek értesülései ellenére állítja, ő lenne az első, aki "keresztbe fekszik a betonon", ha ez a reptér megnyitna: szerinte éppen Hoffman Pál az, aki a reptérrel számol, hiszen Tököl 1 milliárdos városközpont-fejlesztési tervében szerinte a reptér miatt építendő zajvádő fal is szerepel. Hoffman az [origo]-nak azt írta, a kormány döntötte el a reptér jövőjét a 2004-es privatizációval: ő azt ígéri, győzelme esetén véget vet "a repülőtér körüli sumákolásnak, megismerteti választókkal a privatizációs szerződés feltételeit". A tököli polgármester közölte: ő kizárólag olyan fejlesztési elképzeléseket támogat, "amelyek nem zavarják az itt élők nyugalmát".

Fogyó szocialisták, rajongó fideszesek

A körzetben a reptér sorsáról a jelöltek nyilvános vitát is rendeztek, úgy tűnik azonban, hogy nem ez fogja eldönteni a választás sorsát. Bár 5 jelölt is versenyben van, az [origo] által megkérdezett helyiek többsége azt mondta, nem igazán törődik a jelölt személyével, inkább a pártok alapján szavaznak majd. A jelöltekből jobbára csak két nevet ismernek, a Fidesz és az MSZP jelöltjéét: néhányan hallottak még a Jobbikról is, kevesebben az LMP-ről, a Civil Mozgalom jelöltjét viszont senki sem ismeri.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Forgalmas buszmegálló a piac előtt Szigetszentmiklóson - Galériáért kattintson a képre

Varju László szerint a környék "erős szocialista választókerületnek számít", mert a csepeli nagy gyárak régi dolgozói régen ide települtek ki a városból. Ők azonban egyre fogynak, míg az elmúlt években érkező új lakók, az új lakóparkokba és házakba kivándorló több mint 10 ezer ember inkább jobbra húz, így az egyensúly érdekesen megbomlik - mondja. Szerinte ennek ellenére van esélye második fordulóba jutni, és ha ott nyilvános vitára kényszerítheti Hoffmant, akkor akár győzhet is.

Ez a cél a tököli, taksonyi és szigetszenmiklósi utcákat járva azonban meglehetősen eltűzott várakozásnak tűnik, hiszen ott a megkérdezett járókelők mind Hoffman Pál nevét harsogják. "Csak a Hoffman Pali, ő a tuti befutó" - mondja a Gábriel, a benzinkutas, miközben pizzájára vár egy tököli büfében. "Én is személyesen ismerem, hihetetlenül közvetlen ember, még az olyan tizedrangú emberekkel is, mint én" - teszi hozzá: más tököliek arról anekdotáznak, hogy gyerekkoruk óta ismerik, hogy mindig segített, ha szükség volt rá, hogy a falu szülötte és kézilabda-edzőként is mindenki példaképe.

Hoffman az utcai járókelők lelkesedése alapján polgármesterként erős bázist épített ki másfél évtized alatt, és híre nem csak Tökölön, de Varju korábbi falujában, Taksonyban is elterjedt. A településen, ahol Varju 4 éve még polgármester volt, ugyan az MSZP-s képviselőnek is vannak rajongói, mégis többen beszéltek arról, hogy a szocialista politikus vezetése alatt teljesen eladósodott a falu. "A szocialistáknak itt már semmi esélye, a nyakamat teszem rá, hogy Hoffman az első fordulóban nyerni fog" - mondja a bagettes férfi a buszmegállóban.

Bizakodó kispártok

Hoffman választókerületi fölényét a kispártok jelöltjei sem kérdőjelezik meg, akik szerint egyértelmű, hogy a fideszes jelölt a legesélyesebb. Kaufer Virág, az LMP jelöltje azt mondja, ő a listás szavazatokra is számít, hiszen a rá adott voksokkal pártja országos listájának 12. helyéről is bekerülhet a parlamentbe. Erre akkor lehet szüksége, ha nem tudja legyőzni Hoffmant, amire nem is lát sok esélyt: "Hoffmann Pál biztosnak tűnő győzelme mellett én a harmadik helyre számítok" - mondja.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
LMP-s aktivisták plakátozás közben - Galériáért kattintson a képre!

Szintén a Fidesz helyi győzelmére tippel a Civil Mozgalom jelöltje, Dankó Géza, aki azonban annak ellenére optimista, hogy egyetlen plakát kihelyezésére sincs pénze a választókerületben. A Seres Mária által vezetett mozgalom 600 ezer aláírást tudott összegyűjteni tavaly a képviselők költségtérítésének megreformálásáért - mondja: "Ha ennek csak a fele ránk szavaz, már akkor is 6 százalékot érünk el, és akkor listáról nekem is esélyem van a képviselők közé kerülni". "Persze tudom, hogy ennek a számításnak semmi alapja nincs, de én így gondolkodom".

Az [origo] szerette volna megkérdezni a Jobbik képviselőjelöltjét is, ő azonban korábbi ígérete és többszörös megkeresésünk ellenére nem nyilatkozott.