Magának is számolja a szavazatokat a Fidesz

Vágólapra másolva!
Alternatív szavazatszámláló rendszert működtet majd a Fidesz az országgyűlési választásokon az MTI szerint. A párt szavazóköri delegáltjai az urnazárás után el fogják juttatni a szavazóköri eredményeket a pártközpontba, ahol egy számítógépes rendszerrel összeszámolják a voksokat. A párt már a tavalyi EP-választáson is ezt a módszert alkalmazta.
Vágólapra másolva!

Hasonlóan az európai parlamenti (EP-) választáshoz, a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson is működtet majd alternatív szavazatszámlálási rendszert a Fidesz - tudta meg kedden több fideszes forrásból az MTI. Az alternatív szavazatszámláló rendszer egy számítógépes infrastruktúrát jelent. Alapja, hogy a Fidesz-KDNP delegáltjai a szavazatszámlálás végeztével eljuttatják az adott szavazókör eredményét a pártközpontba.

A Fidesz a 2009 júniusi EP-választás előtt a választások tisztaságának biztosításával indokolta az alternatív szavazatszámlálást. Az ország mintegy 11 ezer szavazókörében választott és delegált tagok számlálják az áprilisi választáson leadott szavazatokat.

Az Országos Választási Iroda adataiból kiderült: összesen több mint 20 ezer pártdelegált vesz részt a szavazatszámláló, valamint a választókerületi és területi választási bizottságok munkájában az országgyűlési választáson. Ez azt jelenti, hogy ennyien követhetik figyelemmel a választás tisztaságát közvetlenül is az ellenőrző testületekből.

A legtöbb delegáltat, 7224-et a Fidesz-KDNP jelentette be, a két párt a Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártjával egy helyen állított egyéni jelöltet, ebben a választókerületben (Heves megye 6. választókerület) további 21 közös delegáltat jelentettek be. A Fidesz-KDNP a legtöbb delegáltat - 1111-et - a fővárosban küldi a bizottságokba, Borsod-Abaúj-Zemplénbe küldi a második legtöbbet, 589-et.