Szombaton akarnak sztrájkolni a mozdonyvezetők

Vágólapra másolva!
Szombaton reggel 8 és délután 14 óra között sztrájkolni fognak a mozdonyvezetők, ha péntekig nem jön létre megállapodás a MÁV-Trakció Zrt. és a Mozdonyvezetők Szakszervezete között. A vita tárgya a kollektív szerződés több helyi függeléke, amiknek meghosszabbításába a szakszervezet nem ment bele.
Vágólapra másolva!

Sztrájkot tart a Mozdonyvezetők Szakszervezete szombaton a MÁV-Trakció Zrt.-nél, ha legkésőbb 2010. április 9-én nem jön létre megállapodás a kollektív szerződés helyi függelékei ügyében - jelentette be a szakszervezet kedden. A munkabeszüntetést az április 10-én 8 óra és 14 óra közötti időszakra hirdették meg.

Dancsa Attila, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének (MOSZ) alelnöke elmondta: azt szeretnék elérni, hogy a munkáltató ne rontsa a munkavégzés feltételeit. A MÁV-Trakció értetlenül áll a Mozdonyvezetők Szakszervezete sztrájkfenyegetése előtt, idő előttinek és indokolatlannak tartja az akciót. Márkus Imre, a cég vezérigazgatója elmondta, hogy a kollektív szerződés új helyi függelékeiről több mint két hónapja folynak a tárgyalások.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete szerint a MÁV-Trakció Zrt.-nél kialakult konfliktusért a cégvezetés magatartása okolható. A szakszervezet szerint a társaság a korábbi gyakorlathoz képest jelentősen rontani akarja a mozdonyvezetők munkavégzési feltételeit, nem számolja el a dolgozók jogos járandóságát. A MOSZ követeli a kollektív szerződés helyi függelékeinek megkötését, a munkaelosztás és elszámolás normális rendjének helyreállítását, a személyi alapbéremelés végrehajtását.

Márkus Imre a két hónapja folyó tárgyalásokkal kapcsolatban elmondta, hogy a kollektív szerződés új helyi függelékeiről három héttel ezelőtt a munkáltató Szegeden a MOSZ javaslatát elfogadta, létrejött a helyi függelék, amelynek módosítását a MOSZ kezdeményezte.

A helyi függeléket Pécsett már aláírták, Budapesten, Debrecenben, Miskolcon és Szombathelyen kedden is folytak a tárgyalások helyi és központi szinten. Szerdán, csütörtökön és pénteken helyi és központi szinten is folytatják a tárgyalásokat. A munkáltató az idén január 31-én lejárt függelékek meghosszabbítására tett javaslatot, ezt a MOSZ nem fogadja el, ezért részletekbe menő tárgyalások zajlanak.