Vesztegetéssel gyanúsítanak egy terézvárosi alpolgármestert

Vágólapra másolva!
Az ügyészség gyanúja szerint 18 millió forintot kért egy cégtől Bajor Zoltán terézvárosi alpolgármester, hogy az megvásárolhassa az általa bérelt helyiséget. Az ügyészség március végén már vádat emelt az ügyben állítólag segédkező két közvetítő ellen, akik közül az egyiket a kenőpénz számolása közben értek tetten a rendőrök. Az alpolgármester tagadja, hogy bűncselekményt követett volna el.
Vágólapra másolva!

Gyanúsítottként hallgatta ki kedden a Központi Nyomozó Főügyészség Bajor Zoltánt, a VI. kerületi önkormányzat szabad demokrata alpolgármesterét. Bajort vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel gyanúsítják egy Bajcsy-Zsilinszy úti ingatlan eladása ügyében. Bajor a gyanúsítás ellen panasszal élt, vallomást tett, de tagadta a bűncselekmény elkövetését.

A nyomozó ügyészség gyanúja szerint Bajor egy közvetítő útján 18 millió forintot kért egy kft-től azért, hogy frakciójuk, illetve a kerületet vezető koalíció támogassa a cég által bérelt üzlethelyiség megvásárlását. A bérlő már 2006 márciusában bejelentette, hogy megvenné a helyiséget, de az ingatlan értékesítése 2008 januárjáig húzódott. Ez idő alatt Bajor a gyanú szerint többször felszólította a bérlőt a 18 millió forint kifizetésére.

Bajor az ügyészség szerint a VI. kerületi képviselő-testület 2008. január 23-i ülése előtt azt közölte a kft. képviselőjével, hogy a 18 millió forintnak a tulajdonosi bizottsági ülés megkezdéséig kell megérkeznie. Ebben az esetben a bizottsági ülésen, illetve az azt követő képviselő-testületi ülésen úgy szavaznak majd, hogy az ingatlant a bérlőnek adják el, ellenkező esetben azonban az árverezés mellett döntenek.

Bajor közvetítője azt is közölte a kft. képviselőjével, hogy kinek kell átadnia a pénzt. Ez a másik személy 2008. január 23-án telefonon arra kérte a kft. képviselőjét, hogy menjen el hozzá személyesen, és vigye magával a pénzt. A cég képviselője azonban időközben a Nemzeti Nyomozó Irodánál feljelentést tett, és a rendőrség által biztosított pénzzel jelent meg a közvetítő irodájában. A közvetítőt a pénz átszámolása közben tettenérték. A két közvetítővel szemben idén március 24-én már vádat is emeltek bűnsegédként elkövetett vesztegetés miatt. Ettől az ügytől az ügyészség elkülönítette a tettesként elkövetett vesztegetést. Ezt az eljárást keddig - Bajor meggyanúsításáig - ismeretlen tettes ellen folytatták.

Bajor reakciójában azt közölte, hogy őt a Pesti Központi Kerületi Bíróság már egy hónapja felmentette a korrupciós vádak alól, amikor első fokon bűnösnek mondta ki rágalmazásban az őt megvádoló vállalkozót. Az alpolgármester szerint a helyzet abszurditását jelzi, hogy az ügyészek szerint ő 2006 májusában kért kenőpénzt, amikor még képviselő sem volt Terézvárosban. Bajor szerint az ügy előzménye, hogy a vállalkozás 71,5 millió forint bérletí díj hátralékot, illetve közel 30 millió forint késedelmi díjat halmozott fel, amelyet azóta sem fizetett ki. Bajor fel akarja kérni a terézvárosi polgármestert is, hogy indítson fegyelmi vizsgálatot ellene, ezzel is bizonyítva ártatlanságát.