Visszatérítik a betiltott szlovák bébiétel árát

Vágólapra másolva!
Visszatérítik azoknak a bébibételeknek az árát, amelyekben szennyeződést mutatott ki egy vizsgálat, és betiltották forgalmazását. A gyártó más termékeiben is kimutattak szennyeződést a vizsgálatok. Az MgSzH szerint akut tüneteket nem okozhat a szennyezett bébiétel.
Vágólapra másolva!

Visszatéríti a Tesco a növényvédőszerrel szennyezett bébitápszerek árát. A szlovákiai gyártó más, almát tartalmazó termékében is találtak szennyeződést, ezért az áruházlánc azokat is visszavonta a forgalomból. A társaság szerint 2010. április elsején értesültek a Fővárosi és Pest megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságától, hogy a Novofruct gyártotta, OVKO márkájú, alma-málna ízű bébi desszertben növényvédőszer-szennyeződést mértek.

A terméket levették a polcokról, sőt a gyártó összes olyan termékét visszavonták, amely almát tartalmazhatott. A Tesco szerint az újabb vizsgálatok további almát tartalmazó OVKO gyümölcstermékekben is kimutattak vegyi szennyeződést, így végleg bevonták a forgalomból. A Tesco közölte, hogy az említett termékeket bármely áruházuk vevőszolgálatán leadhatják a vásárlók, akik visszakapják az árát.

Akut tüneteket nem okoz a rákkeltő növényvédőszerrel szennyezett bébiétel, azonban kumulálódhat a hatása és felnőtt korban még allergia kialakulásához is hozzájárulhat - mondta Tóthné Lippai Edit, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának igazgatója az MTI-nek.

Tóthné Lippai Edit tájékoztatása szerint nagyon nagy mennyiséget kell elfogyasztani az áruházpolcokról leszedetett, szennyezett bébiételből ahhoz, hogy hasmenést okozzon, ez a babáknál nem releváns, hiszen nem tudnak sokat elfogyasztani belőle. Aki azonban közülük érzékeny, annál a kisebb mennyiség is okozhat hasmenést. A bébiételben talált szerrel az a probléma, hogy a rákkeltő hatása a tudomány jelenlegi álláspontja szerint ismert hosszú távra , ha tehát valaki hosszasan fogyaszt belőle, felnőtt korban jelentkezhet a hatása, akkor hajlamosabb lehet az allergiára is - hívta fel a figyelmet a szakember.

Az országban tavaly november óta lévő Novofruct terméken nem volt gyártási szám, nem fogyott kellőképpen, ezért akcióban kínálták, a Tesco jelenleg vizsgálja, mennyi fogyott belőle - mondta Tóthné Lippai Edit. Hozzátette: a tavaszi fokozott, kiemelt ellenőrzésük során körülbelül 50 ezer üveget szedettek le a Tesco polcairól. Mivel ilyen esetben a forgalmazó is felelős, a Tesco milliós nagyságrendű bírságra számíthat - hangsúlyozta az MgSzH igazgatója.