Megvillantotta a kardját Gyurcsány

Vágólapra másolva!
A választások után aktívabb politikai szerepre készül Gyurcsány Ferenc, aki ezt maga jelentette be egy csütörtöki rendezvényen, ahol egy olyan könyvet mutatott be, amelyben összegyűjtötték, mit tart az MSZP az elmúlt nyolc év legnagyobb eredményeinek. A kötetről nem sokat beszélt Gyurcsány, de már előre megkérdőjelezte a Fidesz várható hatalomra jutásának jogszerűségét, és jelezte azt is, hogy nem csak távolról akarja nézni, mi történik a baloldallal a választások után.
Vágólapra másolva!

Az Olasz tavak és Verona című útikönyvvel együtt egy műanyag ládában sorakoztak a Gyarapodó Magyarország 2002-2010 címet viselő kötet példányai csütörtök délben a budapesti Fő utcában található Toldy Ferenc Könyvesboltban. Ez az egyike annak a két üzletnek, ahol kapható az elmúlt nyolc évről szóló könyv, amely iránt az eladó szerint eddig senki sem érdeklődött, bár igaz, hogy csak délelőtt kapták meg az első ötvendarabos szállítmányt, és egyelőre még a kiadvány vonalkódozását sem csinálták meg.

A kötetet az MSZP által létrehozott Táncsics Alapítvány adta ki, és csütörtök délelőtt mutatta be sajtótájékoztatón a szervezet elnöke, Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök. A cél nyilvánvalóan az volt, hogy ráerősítsenek a szocialisták egyik legfontosabb kampányüzenetére, amely szerint a Fidesz állításával ellentétben az elmúlt nyolc év nem a rombolásról, hanem az építkezésről szólt. "Amit ebben látok, az az ország sikere" - fogalmazott Gyurcsány, aki szerint Magyarország indokolatlanul sokkal többet foglalkozik kudarcaival, mint a sikereivel.

"Összetettebb a kép"

Az egykori miniszterelnök sorolta az elmúlt nyolc évben végrehajtott fejlesztéseket, az útépítéseket, az átadott középületeket, az ország gáztározó kapacitásának megduplázást, amelyek szerinte mind az elmúlt nyolc év eredményességét bizonyítják. A mintegy 150 oldalas könyv is nagyrészt egy hosszú felsorolásból és képgyűjteményből áll, valamint szerepel benne egy kronológia a 2002 és 2010 közötti történésekből, ami már nemcsak a sikereket, hanem a kormány kudarcait - például a 2008. márciusi népszavazás elbukását - is tartalmazza.

Az ország problémáira utalva Gyurcsány is megjegyezte a sajtótájékoztatón, hogy "színesebb és összetettebb a kép, mint ami a könyvben van". Ebből a szempontból sokatmondó maga a borító is, azon ugyanis a 2008 őszén átadott Megyeri híd látható mint az MSZP-kormány büszkesége, az állami beruházást azonban beárnyékolta, hogy több alvállalkozó azóta sem kapta meg a neki járó pénzt.

Az [origo] megkérdezte Gyurcsánytól, hogy a gyarapodásról szóló összefoglalóban számba vették-e azt is, hogy a fejlesztésekből mennyi pénz tűnt el az általános problémának tartott korrupció miatt, amire ő azt válaszolta, hogy az MSZP a 2002-es kormányra kerülés óta sok olyan intézkedést hozott, amellyel a közpénzek elköltésének átláthatóságát segítette. Hozzátette, hogy még sok munka van, de ha olyan kormány jön, amely folytatja az általuk megkezdett irányt, akkor nyugodt lesz.

Ez a sajtótájékoztató egyike volt Gyurcsány kevés kampánybeli nyilvános szerepléseinek, és bár a rendezvény könyvbemutatóként volt meghirdetve, a szocialista politikus legalább annyit beszélt a Fideszről, mint a kormányzati eredményeket bemutató könyvről. Az egykori miniszterelnök arra a hangfelvételre reagált, amelyen feltehetően Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója beszél arról, hogy a pécsi polgármester-választáson adatokat gyűjtöttek a választókról, és nyilvántartásuk volt arról, személy szerint ki szavazott rájuk és ki a szocialistákra (részletek a felvételből).

Ocsmány bűnről is beszélt

A felvétel szerdai nyilvánosságra kerülése után több szocialista politikus is támadta ugyan a Fideszt, de eddig talán Gyurcsány nyilatkozata volt a legkeményebb. Kijelentette, hogy ha hiteles ez a felvétel, akkor ez egy bűncselekmény beismerése, és azt jelenti, hogy a Fidesz új politikai pozíciója "ocsmány bűnben fog megszületni" (részletek a nyilatkozatból). Egyúttal jelezte azt is, hogy szerinte nem múló ügyről van szó, és ha a fideszes vezetők "nem tisztázzák magukat, akkor mocskosak lesznek, nem kicsit, hanem nagyon", márpedig Gyurcsány úgy véli, hogy egy ilyen pártnak "jaj lesz a kormányzás".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Gyurcsány szerint az országnak szép arca is van

"Ha valaki tudja, én tudom" - fogalmazott Gyurcsány, ezzel is utalva a saját korábbi helyzetére, a 2006-os választások után - különösen az őszödi beszéd kiszivárgását követően - ugyanis az ellenzék vezető pártja azt állította, hogy a szocialisták nem legitim módon jutottak hatalomra. "Hibázni lehet, de azzal szembe kell nézni" - mondta az egykori miniszterelnök, akinek nyilatkozatából úgy tűnt, hogy ezt a szerinte bűncselekménygyanús ügyet később is a Fidesz szemére fogják hányni a szocialisták.

Könnyen lehet, hogy ennek a számonkérésnek a vezéralakja maga Gyurcsány lesz, aki tavalyi lemondása óta háttérbe vonult ugyan, a csütörtöki sajtótájékoztatón azonban jelezte, hogy hamarosan változik a helyzet. "A választások után aktívabb leszek" - közölte az egykori miniszterelnök, aki a felmérések szerint rendkívül népszerűtlen ugyan, de a szocialista párti rendezvényeken való feltűnései iránti érdeklődés bizonyította, hogy vannak még hívei. Azt nem árulta el, hogy milyen pozícióban gondolkodik, de a választások után minden bizonnyal megindul majd a mozgás az MSZP-n belül, Gyurcsány pedig a sajtótájékoztatón azt mondta, "lesz véleményem" arról, hogy egy "erős, hiteles, balliberális oldal épüljön meg".