Előkerült egy felvétel az MSZP adatbázisáról is

Vágólapra másolva!
Olyan felvétel jelent meg a Youtube internetes videómegosztón, amelyen egy eltorzított hangú ember egy internetes adatbázist mutat be, amelyben állítása szerint az MSZP állampolgárok adatait gyűjti. Az MSZP kampányigazgatója szerint az adatbázis  létezik, de teljesen legális, a videón róla elhangzó állítások pedig hazugságok.
Vágólapra másolva!

Egy a Youtube videómegosztón megjelent videófelvételen egy eltorzított hangú ember mutat be egy számítógépes adatbázist. A felvételen hallható férfi szerint az adatbázist ron Werber, az MSZP korábbi kampánytanácsadója "hozta el" Magyarországra, a beszélő szerint 2001 óta működik a rendszer.

A felvételen látható egy oldal, amelyen az MSZP logója szerepel. A felvétel szerint szavazókörönként, korcsoportokra lebontva regisztrálják az embereket az adatbázisban. A felvételen hallható ember arról is beszél, hogy más pártok szimpatizánsai is szerepelnek az adatbázisban.

Szigetvári Viktor, az MSZP kampányigazgatója az MTI-nek azt mondta: az MSZP-s adatbázis létezik ugyan, de azt "provokatívan, hazug és lejárató módon" mutatta be a videó. Szigetvári szerint politikai ellenfeleiket azonosító adat semmilyen formában nincsen az MSZP adatbázisában. Aki ezt állítja, az hazudik és - a Fidesszel ellentétben, amely lapít - az MSZP jogi eljárást indít vele szemben - jelentette ki. A kampányigazgató pénteki sajtótájékoztatóján a sajtó számára is bemutatta az adatbázis működését, de adatvédelmi okokra hivatkozva nem hagyta, hogy felvételt vagy képet készítsenek róla.

Szigeti szerint a rendszerről úgy szivárgott ki információ, hogy valaki megszerezte a belépési kódokat, vagy egy aktivista árulóvá vált. Szerinte az MSZP tudja, kinek a kódját használták azok, akik vélhetően április 7-én léptek be az adatbázisba. Erről egyelőre többet nem akart mondani, de jelezte, ha az ügyben lesz fejlemény, azt megosztják a nyilvánossággal, és a rendőrséghez fordulnak.

Megvásárolható adatok

Szigetvári azt mondta, az MSZP kizárólag legális adatokkal rendelkezik és legális adatokat kezel. A kampányigazgató tájékoztatása szerint az MSZP adatbázisának egyik eleme a pártok számára jelöltállító szervezetként legálisan, pénzért hozzáférhető teljes választói névjegyzék. Ezt az Országos Választási Iroda (OVI) versenysemlegesen minden magyarországi jelöltállító szervezet számára biztosítja - akár digitális formában - úgy, hogy az anyag tartalmazza a szavazó nevét, szavazókörét, egyéni és területi választókerületét és lakcímét. Ezen kívül szintén megvásárolható évtizedes bontásban a választók életkora is, ami azt jelenti, hogy csak azt tudják az adott választóról, hogy életének hanyadik évtizedében jár, illetve fel vannak tüntetve az első választók, a nemük pedig a nevükből egyértelműen következik.

Szigetvári azt állította, hogy az adatbázisban nem szerepel sem 2002-es, sem 2006-os, sem korábbi választói névjegyzék, mert azokat az MSZP megsemmisítette, hiszen ez kötelező a választások lezárulta után. Az MSZP online adatbázisában jelenleg az ezekben a napokban legálisan használható teljes, nyolcmillió adatot tartalmazó választási névjegyzék szerepel, és ahogyan ezt eddig mindig, az MSZP a második forduló után most is meg fogja semmisíteni. Ebben szerepelnek állampolgárként fideszes politikusok is - jegyezte meg, hozzátéve: a Fidesz is megvette idén sok MSZP-s politikus nevét, címét is, mások adatával együtt.

Az MSZP online adatbázisának része egy sok százezres támogatói adatbázis is Szigetvári szerint, amely kizárólag azokat a választókat tartalmazza, akik szimpatizánsként 2006-ban, az EP választáson vagy azóta hozzájárultak ehhez. A támogatói adatbázisban szereplők vagy aláírtak egy dokumentumot, vagy pedig telefonon hozzájárultak a személyes adataik párt általi kezeléséhez, és elfogadták, hogy a szocialisták meghívókat, politikai tájékoztatást küldenek nekik - állította. Szigetvári szerint a támogatói adatbázis létrehozására és kezelésére az adatvédelmi törvény lehetőséget ad, az adatkezelési gyakorlatukat az adatvédelmi ombudsman az elmúlt években eseti vizsgálatokkal többször is ellenőrizte, és nem emelt kifogást ellene.