Feljelentette Vona Gábort az igazságügyi miniszter

Vágólapra másolva!
A Magyar Gárdával kapcsolatos kijelentése miatt izgatás bűntettének gyanújával feljelentette Vona Gábort, a Jobbik elnökét az igazságügyi és rendészeti miniszter pénteken. A feljelentés a legfőbb ügyésznél van, aki kezdeményezheti Vona mentelmi jogának felfüggesztését. Vona Gábor a Jobbik közleménye szerint hamis vád miatt tett feljelentéssel vág vissza a miniszternek.
Vágólapra másolva!

Forgács Imre igazságügyi és rendészeti miniszter pénteken a Legfőbb Ügyésznél feljelentette Vona Gábort, a Jobbik elnökét törvény vagy hatósági rendelkezés elleni izgatás bűntettének gyanúja miatt - közölte pénteken a minisztérium.

A feljelentés oka, hogy a Jobbik elnöke a párt kampányzáró rendezvényén kijelentette, hogy a Jobbik nem fogja megtagadni a Magyar Gárdát, és ő az újonnan alakuló parlament első napján gárda-mellényben fog megjelenni. Az IRM közleménye emlékeztet rá, hogy a Magyar Gárda egyesület és mozgalom létét a bíróságok - a Legfelsőbb Bíróságot is - törvénysértőnek minősítették, és a gárdát feloszlatták.

A miniszter feljelentése szerint Vona ezzel a kijelentésével bűncselekményt követett el, ugyanis a büntető törvénykönyv 268. paragrafusa kimondja: aki nagy nyilvánosság előtt a köznyugalom megzavarására alkalmas módon törvény vagy más jogszabály, avagy a hatóság rendelkezése ellen általános engedetlenségre uszít, bűntettet követ el.

A feljelentés nyomán a legfőbb ügyész kezdeményezheti Vona Gábor mentelmi jogának felfüggesztését.

A Jobbik péntek délben közleményben reagált a feljelentésre: ebben azt írják, hogy a párt az igazságügyi miniszter lépését szánalmas kísérletnek tartja, Vona Gábor pedig nem futamodik meg miatta. A pártelnök a közlemény szerint megtartja csütörtökön tett ígéretét, és az Új Magyar Gárda Mozgalom mellényében fog megjelenni a parlamentben. A Jobbik szerint ennek a mellénynek a viselése nem jogsértő, ezért Vona Gábor válaszul szintén feljelentést tesz hamis vád és hivatali visszaélés miatt.