Söralátéten elférő adóbevallást szeretne Orbán

Vágólapra másolva!
Az adószabályok egy része idén, a többi pedig jövőre változna meg, és a szándék az, hogy a 2011-es szja-bevallás már akár egy söralátéten is elférjen - derült ki abból az interjúból, amelyet Orbán Viktor, a kormányzásra készülő Fidesz elnöke adott pénteken az Inforádiónak. Orbán azt ígérte, hogy létrehoznak egy úgynevezett alapköltségvetést, és beszélt arról is, hogy ő ugyan jónak tartotta a parlament háromhetes ülésezési rendjét, de észrevette, hogy ez "felesleges vitát gerjesztett".
Vágólapra másolva!

A korábbiaknál valamivel részletesebben beszélt a felmérések szerint a választási győzelemre esélyes Fidesz elnöke, Orbán Viktor a kormányzati terveikről az Inforádiónak adott interjújában, amelyet péntek este fognak sugározni. Az MTI által közölt összefoglalóból ugyanakkor kiderül, hogy ezúttal is inkább általános irányokat vázolt fel, és még a jövőben eldöntendő kérdésekről számolt be, nem pedig konkrét, elhatározott intézkedésekről.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz az első három törvény, Orbán azt mondta, hogy lesznek a közbiztonságot erősítő, a rendteremtés irányába mutató jogszabályok; olyanok is, melyek a korrupció visszaszorítását szolgálják, az indokolatlan kifizetések azonnali leállításáról szólnak; lesznek javaslatok a kormányzati munka szükséges föltételeinek megteremtésére. A korrupció elleni küzdelemről szólva megjegyezte: az indokolatlanul kifizetett végkielégítések visszagyűjtésének rendjét kell rögzíteni, és van alkotmányos elképzelése a szabály visszamenőlegességére is.

Létrejött a 10 plusz egy ügy bizottsága

Hangsúlyozta, hogy lesznek elszámoltatások, de nem személyeket, hanem ügyeket vizsgálnának, ugyanakkor az ügyek érintettjeinek vállalniuk kell a felelősséget. Bejelentette: létrehozták "a tíz plusz egy ügy bizottságát", amelyet Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere, a parlament rendészeti bizottságának vezetője irányít. "Persze nem csupán ez a tíz ügy érdekes, de - ismétlem - nem az a cél, hogy politikusokat helyezzünk célkeresztbe" - fogalmazott. Hozzátette, hogy nem papírokat kutatnak majd, a nyomozati kérdéseket a rendőrségre és az ügyészségre hagyják. Orbán szerint adatokat, folyamatokat elemeznek majd, olyanokat, amelyek rendelkezésre állnak egy kormányzati rendszerben, a minisztériumokban.

Ha a választók felhatalmazásával kétharmados többséget szerez a parlamentben a Fidesz, akkor élni fog a lehetőséggel - válaszolta Orbán arra a kérdésre, hogy ha meglesz a szükséges többség, vége szakad-e annak a gyakorlatnak, hogy a vezető politikusokat a parlament nem adja ki az igazságszolgáltatásnak.

Beszélt arról is, hogy szerinte bevált a Fidesz-kormány alatt működött háromhetes parlamenti ülésezési rend, de úgy vette észre, hogy "sok felesleges vitát is gerjesztett". Úgy kell szervezni a parlament munkáját, hogy egyébként mód legyen minden héten arra, hogy a parlamenti képviselők, ha akarják, közvetlenül is gyakorolhassák az ügyek és a kormány felügyeletét - vélekedett.

Adóbevallás söralátéten

A Fidesz-kormány idején vezették be a kétéves költségvetést, és Orbán most a több évre előre készített költségvetést firtató kérdésre azt mondta: ebben a szakmai ügyben oda kellene eljutni, hogy hosszabb távon is időtálló "alapköltségvetést" alkossanak meg, amelynek alapján pontosan tudni lehet, hány tanár, orvos, katona, rendőr, köztisztviselő látja el a különböző feladatokat; milyen arányban fordítják a pénzt adósságtörlesztésre, oktatásfejlesztésre, az egészségügy fejlesztésére és így tovább. Az adott költségvetés alapstruktúráját más országokban nem vitatják, hanem mindig csak egy-egy szavazással megújítják azt - mondta Orbán, aki szerint így minden évben van valamilyen költségvetési vita, csak nem indul minden az alapoktól. A Fidesz-elnök közölte, hogy ennek a rendszernek a bevezetésén gondolkozik.

Orbán úgy fogalmazott, nagyon szeretné, ha 2011-ben "söralátéten" is elférne a személyijövedelemadó-bevallás. Mint mondta, az adórendszer átalakításának iránya az, hogy az adókat csökkenteni, az adórendszert egyszerűsíteni kell, de folyik egy szakmai vita az ütemezésről, arról, melyek azok a lépések, amelyeket közvetlenül a választások után szabad megtenni. "Általában az év közbeni adómódosítások rendkívül sok bonyodalmat és nehézséget okoznak" - közölte, hozzátéve, hogy szerinte azért lehet és kell is megtenni néhány lépést félévkor, más lépéseket pedig a következő év elején.

A főváros átalakításával óvatos

Orbán azt mondta, szeretné bevonni a vállalkozókat a kormányprogram elkészítésébe, és közölte azt is, hogy tapogatózó tárgyalásokat folytatott az Európai Unióból érkező pénzek olyan módon történő átcsoportosításáról, hogy a nagyobb hányad a kis- és középvállalkozóknak jusson. "A magyar valóság azt a képet mutatja, hogy a kis- és középvállalkozások tudnak a leggyorsabban és a legtöbb embernek munkát adni" - fogalmazott Orbán.

"Egyáltalán nem vagyok meggyőződve afelől, hogy ma a magyar közgondolkodás tud jobb megoldást, mint ott hagyni az önkormányzati választás időpontját, ahol van, illetve az elmúlt húsz évben volt" - fogalmazott a Fidesz-elnök, aki szerint van ennél sokkal fontosabb teendő is, nem ezzel kell kezdeni a munkát. Azt mondta, ő azzal kezdené, hogy az önkormányzati képviselők létszámát már a mostani választás előtt jelentősen csökkentené, és ehhez létre kell hozni egy törvényt arról, hogy egy városban a képviselő-testületek létszáma feleakkora, mint eddig volt.

Úgy vélekedett, hogy a főváros irányításának átalakítása a legnehezebb kérdés, ebben a "legóvatosabb", és a nyár talán elegendő időt ad arra, hogy néhány változást végrehajtsanak, átgondoljanak számos egyeztetést követően. Beszélt arról is, hogy a választás nem ér majd véget jó néhány választókerületben az első fordulóban, lesz második fordulós küzdelem is. Hétfőn ezért az első teendője az lesz, hogy megtervezze a következő két hetét, hova kell elmenni, mit kell ott csinálnia - tette hozzá azzal, hogy ha a második fordulóban is sikerre juthatnak, akkor már több energiát kell fordítani a kormányzati munka előkészítésére. Orbán Viktor hangsúlyozta: várhatóan kevesebb helyre kell majd elmenni a második körben, mint korábban ez szokás volt, egyébként pedig nyugodtan várja a választások utáni első reggelt.