Presztízskörzetek: 18-1 a Fidesz javára

Vágólapra másolva!
Egyes választókerületekre különösen figyeltek a pártközpontokban. A helyi küzdelmeknek itt országos jelentőségük is lehet. Összegyűjtöttük a legérdekesebb egyéni választókerületi eredményeket. A kérdéses körzetek közül összesen egyben nyert és egyben még van esélye MSZP-s jelöltnek, mindenhol máshol a Fidesz tarolt.
Vágólapra másolva!

Amire nagyon figyel a Fidesz

II. kerület (Budapest 2. számú egyéni választókerület)

A 2010-es eredmény:
Balsai István (Fidesz) 52,92 százalékkal vezet, eszerint már az első fordulóban mandátumot szerez. Donáth László (MSZP) 22,94 százalékot ért el.

Miért érdekes és mi történt 2006-ban?
Ebben a kerületben is frontpolitikusaikat indítják a pártok a helyi erős emberek ellen. Balsai István, a Fidesz jelöltje 1998 óta mindig nyert a választókerületben. A szocialisták most Donáth Lászlót indítják ellene, a lelkész 2006-ban a 4. választókerületben indult, és nyert. Itt indul a Jobbik EP-képviselője, Balczó Zoltán is. Az MDF Pusztai Erzsébet pártigazgatót, az LMP Szombati Kristóf választmányi tagot jelölte.
2006-ban Balsai 45 százalékot szerzett az első fordulóban, a másodikat 4,5 százalék előnnyel nyerte meg az MSZP-s Horváth Csaba előtt (Budapesten összesen négy kerületben tudott nyerni a Fidesz jelöltje.) Az EP-választáson 53 százalékot kapott a Fidesz-KDNP.

Edelényi választókerület (Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 8. számú választókerület)

A 2010-es eredmény:

Daher Pierr (Fidesz-KDNP) 36,54 százalékkal nyert, a második helyen a független Molnár Oszkár végzett 24,14 százalékkal. A Jobbik megelőzte az MSZP-t, Miklós Árpád 19,13 százalékot szerzett, Gúr Nándor csak 18,7-et.

Miért érdekes és mi történt 2006-ban?
Ebben a választókerületben indul függetlenként Molnár Oszkár egykori fideszes képviselő, akit romákat és zsidókat sértő megjegyzései után állított félre a pártja. A Fidesz-KDNP jelöltje Daher Pierre lett, a választási eredményből kiderül, hogy mennyire volt hatékony a mérsékelt középre húzás a legnagyobb ellenzéki pártnak. 2006-ban a választókerületben Gúr Nándor szocialista képviselő nyert, rendkívül szűk, mindössze háromfős szavazattöbbséggel.

Lenti választókerület (Zala megye 4. számú választókerület)

A 2010-es eredmény:

Pintér László (Fidesz-KDNP) mandátumot szerzett már az első fordulóban 53,41 százalékkal. Nógrádi László független képviselő 15,97 százalékkal egy hajszállal verte a jobbikos Völgyi Zoltánt (15,83 százalék), csak utánuk jön Rada Tamás (MSZP) 13,92 százalékkal.

Miért érdekes és mi történt 2006-ban?
1998 óta mindig Nógrádi László, az Orbán-kormány egykori közlekedési minisztere nyert, idén azonban a Fidesz egy másik jelölttel, Pintér Lászlóval próbálkozik. Nógrádi függetlenként indul, így kérdés, hogy mire megy a fideszes jelölt a bejáratott helyi névvel szemben. 2006-ban Nógrádi már az első fordulóban nyerni tudott, MSZP-s ellenfele akkor Pásztohy András volt. A szocialisták idén egy új névvel, Rada Tamással próbálkoznak.

Amire nagyon figyel az MSZP

Szeged (Csongrád megye 3. számú választókerület)

A 2010-es eredmény:

Nyert a Fidesz-KDNP színeiben Bohács Zsolt József 43,32 százalékkal, követi Botka László (MSZP) 36,23 százalékkal.

Miért érdekes és mi történt 2006-ban?
Ebben a körzetben indul Botka László, a Szegedet 2002 óta irányító szocialista politikus. Ő azon kevés városvezetők közé tartozott, akiknek a súlyos MSZP-vereséget hozó 2006-os önkormányzati választáson sikerült megőrizni pozíciójukat. A 2006-os parlamenti választáson már az első fordulóban nyerni tudott, legfőbb riválisa akkor a fideszes Kalmár László volt, a legnagyobb ellenzéki párt most Bohács Zsolt egykori kenuversenyzőt indítja ellene.

Miskolc (Borsod-Abaúj Zemplén 3. számú választókerület)

Nagy Kálmán (Fidesz-KDNP) tarolt 40,62 százalékkal, jóval lemaradva követi Káli Sándor (MSZP) 28,50 százalékkal.

A 2010-es eredmény:

Miért érdekes és mi történt 2006-ban?
Ebben a körzetben indul az MSZP-s Káli Sándor, aki 2002 óta polgármestere a baloldal fellegváraként számon tartott megyeszékhelynek. 2006-ban már az első fordulóban mandátumot szerzett, legfőbb riválisa akkor is a Fidesz-KDNP jelöltje, Nagy Kálmán volt.

Miskolc (Borsod-Abaúj Zemplén 4. számú választókerület)

A 2010-es eredmény:

Még itt is a Fidesz-KDNP nyert, Sebestyén László a 43,19 százalékkal megelőzte Tompa Sándort, aki 30,35 százalékot ért el. A Jobbikos Sztancsik Barnabás is megközelítette Tompát 26,46 százalékkal.

Miért érdekes és mi volt 2006-ban?
Tompa Sándor az egyetlen szocialista politikus a városban, aki 1994 óta mindig nyert (2006-ban 57%-kal, 2002-ben 53%-kal, első fordulóban). Csak három párt (Fidesz, MSZP, Jobbik) indul, úgyhogy itt építhet az MSZP a "demokratikus oldal" logikára (a kampány végén a fő üzenetük az volt, hogy csak az MSZP állíthatja meg a szerinte antidemokratikus jobboldali pártokat).

Jászapáti (Jász-Nagykun-Szolnok megye 2. számú választókerület)

A 2010-es eredmény:

Mandátumot szerzett a fideszes Pócs János 54,16 százalékával, de még a jobbikos Madarász Sándor (24,25 százalék) is megverte Szekeres Imrét (MSZP), aki 18,91 százalékot ért el.

Miért érdekes és mi volt 2006-ban?
Ez az MSZP egyik legbefolyásosabb politikusának, Szekeres Imre honvédelmi miniszternek a körzete, aki 1998 kivételével mindegyik választáson nyert. A tavalyi EP-választáson ugyanakkor a Jobbik megelőzte az MSZP-t a településen. 2006-ban Szekeres a második fordulóban nyert, most a Fidesz egy új jelölttel, Pócs Jánossal próbálkozik.

Szolnok (Jász-Nagykun-Szolnok megye 4. számú választókerület):

A 2010-es eredmény:

Jánosiné Bene Ildikó (Fidesz-KDNP) 45,45 százalékkal nyert Iváncsik Imre (MSZP) előtt, aki 22,93 százalékával épp csak megelőzte a jobbikos Palóczkai Sándort, aki 20,30 százalékot ért el.

Miért érdekes és mi volt 2006-ban?
Sosem nyert még a Fidesz itt, még akkor sem, amikor Várhegyi Attila volt a jelölt, mindig az MSZP nyert 1994 óta. Teljesen újonc jelöltet indítanak (Jánosiné dr. Bene Ildikó), az MSZP-nél a múltkori győztes Iváncsik Imre indul. Itt még a Munkáspárt is tudott jelöltet állítani, de van MDF, LMP, Jobbik is.

Pécs (Baranya 2. számú választókerület)

A 2010-es eredmény:

Mandátumot szerzett Nagy Csaba (Fidesz-KDNP) 50,98 százalékkal, így Szili Katalin 26,52 százalékkal második lett. Az LMP megelőzte a Jobbikot (12,78-9,8 százalék).

Miért érdekes és mi történt 2006-ban?
1994 óta Szili Katalin a képviselője ennek a választókerületnek, az országosan is ismert MSZP-s politikus azonban a tavalyi időközi pécsi polgármesterválasztáson csak a voksok egyharmadát tudta megszerezni. 2006-ban már az első fordulóban mandátumhoz jutott, legfőbb ellenfele akkor Borhidi Attila volt a Fidesz-KDNP színeiben, most Pécs alpolgármestere, Nagy Csaba az ellenfele.

Budapest XIII. kerület (19. és 20. számú egyéni választókerület)

A 2010-es eredmény a 19-es és a 20-as körzetben:

A 19-es körzetben szoros eredménnyel, de fideszes Szalay Péter nyert 38,33 százalékkal. Az MSZP-s Szanyi Tibor 36,79 százalékot szerzett. A 20-asban Tóth József (MSZP) nyert teljes feldolgozottságnál, 44,71 százalékkal, őt követi Spaller Endre 36,37 százalékkal.

Miért érdekes és mi történt 2006-ban?
Angyalföld hagyományosan szocialista kerület, a két MSZP-s jelölt, Szanyi Tibor és Tóth József most is eséllyel indul. Tóth fideszes ellenfele Spaller Endre lesz, Szanyi Tibornak Szalay Péter a kihívója, de az ő választókerületében indul az LMP egyik választmányi tagja, Tordai Bence is. Tóth József fölényesen nyerte az első fordulót a 20. választókerületben, kihívója a Fidesz-KDNP közös jelöltje, Rétvári Bence volt. Szanyi Tibor az első fordulóban alig két százalékkal maradt el az ötven százaléktól. Akkor fideszes ellenfele, Kosztolányi Dénes csak 28 százalékot kapott, de az SZDSZ-es Horn Gábor megszerezte a szavazatok közel 17 százalékát. Szanyi 2002-ben egy ismeretlen fideszes jelölttel szemben már az első fordulóban nyerni tudott, Tóth József akkor is 56 százalék fölötti eredménnyel nyert az első fordulóban. A kerület szocialista szavazói közel 30 százalékot hoztak a pártnak, a Fidesz az országos eredménynél jóval kevesebb szavazatot, csak 38,8 százalékot kapott.

Budapest IV. kerület (5. számú egyéni választókerület)

A 2010-es eredmény:
Hollósi Antal Gábor (Fidesz-KDNP) 43,13 százalékkal győzött, Csizmár Gábor (MSZP) 27,87 százalékot kapott.

Miért érdekes és mi történt 2006-ban?
Az MSZP jelöltje, Csizmár Gábor az utolsó két választáson már az első fordulóban megnyerte a választás. A Fidesz most is négy évvel ezelőtti kihívóját, Hollósi Antalt indítja ellene. Csizmár az első fordulóban 50,48 százalékot kapott, Hollósi Antal pedig csak 28,89-et. Nincs most az indulók között a korábban az MDF-nek közel tíz százalékot hozó Hock Zoltán, az MDF az SZDSZ jelöltjét, Boruzs András Kálmánt indítja el, ő négy éve 8,36 százalékot kapott. Az EP-választást ebben a kerületben is a Fidesz nyerte, de az országos átlagánál rosszabbul szerepeltek, 44,71 százalékot kaptak, az MSZP-re a választók 24,4, a Jobbikra 14,12 százaléka szavazott.

Aminek országos tanulsága is lehet

Budapest V. kerület (7. számú egyéni választókerület)

A 2010-es eredmény:
Rogán Antal tarolt és várhatóan mandátumot is szerez, 53,62 százalékkal, az MSZP-s Steiner Pál 20,49 százalékát szerezte meg a voksoknak.

Miért érdekes és mi történt 2006-ban?
Öt jól ismert jelölt közül választhatnak az V. kerületnek megfelelő budapesti 7. számú egyéni választókerületben élők. A Fidesz a helyi polgármestert, Rogán Antalt, az MSZP pedig Steiner Pált, a párt fővárosi frakcióvezetőjét indítja a kerületben. Itt lehet szavazni az LMP listavezetőjére, Schiffer Andrásra, az MDF pedig a párthoz visszacsábított Debreczeni Józseffel áll ki ellenük. A Jobbiknak Hegedűs Lóránt püspök felesége, Hegedűs Lórántné a jelöltje. 2006-ban az SZDSZ-es Pető Iván a második fordulóban tízszázalékos különbséggel legyőzte Rogán Antalt. Az első fordulóban még Rogán vezetett 40,71 százalékkal, Steiner Pál lett a második 32,27 százalékkal, Pető Iván pedig 23,48 százalékot kapott. A 2009. júniusi EP-választást fölényesen megnyerte a Fidesz, 51 százalékot kaptak. A szocialistáknak 20,35 százalékra olvadta a támogatottsága, az SZDSZ 7,28 százalékot kapott, viszont a Jobbik közel 10 százalékot ért el. Az MDF pár tucat szavazattal megelőzte az LMP-t, 5,84 százalékot kaptak szemben az új párt 5,13 százalékával.

Kiskőrös (Bács-Kiskun megye 6. számú választókerület)

A 2010-es eredmény:

A fideszes Font Sándor elsöprő - 71,95 százalékos - győzelmet aratott a jobbikos Szávay István (17,29) és az MSZP-s Kollarik László (10,77 százalék) előtt.

Miért érdekes és mi történt 2006-ban?
Azon kevés választókerület egyike, ahol csak három jelölt van (Fidesz, MSZP, Jobbik), és az EP-választáson ez volt a Fidesz egyik legerősebb körzete (72%) és 2006-ban is, 2002-ben is, 1998-ban Font Sándor nyert, de a körzet ettől függetlenül szolgálhat tanulsággal a három párt erőviszonyait illetően.

Dabas (Pest megye 14. számú választókerület)

A 2010-es eredmény:

Újabb mandátum a Fidesznek: Szűcs Lajos 59,89 százalékkal nyert. Itt is megverte a Jobbik az MSZP-t.

Miért érdekes és mi történt 2006-ban?
Ez volt az első szélsőjobbos jelölt, Szabó Albert körzete, itt 1998-ban (1% alatti eredményt ért el), és az EP-választáson is erősen végzett a Jobbik (20%). 1998 óta mindig a Fidesz nyert (Szűcs Lajos, illetve előtte az autóbalesetben meghalt Buza Attila, de az emiatti időközin már Szűcs), 2006-ban már első fordulóban.

Tatabánya (Komárom-Esztergom megye 1. számú választókerület)

A 2010-es eredmény:

A Fidesz-KDNP-s Bencsik János 47,66 százalékos eredménnyel megverte az MSZP-s Kilián Gézát, aki 30,69 százalékot szerzett. A jobbikos Vágó Sebestyén 11,25 százalékkal harmadik lett.

Miért érdekes és mi történt 2006-ban?
Itt elég erős az MSZP és gyenge a Jobbik (28%, illetve 11% az EP-választáson). Eddig mindig MSZP-s jelölt nyert itt (Schalkhammer Antal, majd az ő halála után Schwarz Tibor, de most újoncot indítanak Kilián Géza személyében). A Fidesz jelöltje Bencsik János, aki 1990 óta Tatabánya polgármestere, bár korábban SZDSZ-es volt.

Budaörs (Pest megye 9. számú választókerület)

A 2010-es eredmény:

Csenger-Zalán Zsolt (Fidesz-KDNP) 53,25 százalékkal mandátumot szerzett már az első fordulóban. Az MSZP-s Keller László 22,44 százalékot tudott elérni, harmadik az LMP-s Görög Balázs lett 12,82 százalékkal.

Miért érdekes és mi történt 2006-ban?
Ebben a körzetben indul Keller László szocialista politikus, aki az elmúlt négy választáson háromszor nyerni tudott (a kivétel 1998 volt). Akárcsak négy éve, legfőbb riválisa a Fidesz-KDNP-s Csenger-Zalán Zsolt, a helyzet azonban annyit változott, hogy ezúttal nem indul Wittinghof Tamás SZDSZ-es polgármester. Nincs is sem SZDSZ-es, sem MDF-es induló, indul viszont az LMP. Kérdés, hogy az egykori Wittinghof-támogatók kire voksolnak, már ha egyáltalán elmennek szavazni.

Zalaszentgrót (Zala megye 5. számú választókerület)

Újabb mandátum a Fidesz-KDNP-nek. Vígh László 59,60 százalékkal nyert. A második a Jobbik lett, Péntek László 17,92 százalékot ért el. Az MSZP-s Baracskai József 15,58 százalékkal csak harmadikként futott be.

A 2010-es eredmény:

Miért érdekes és mi történt 2006-ban?
Két országos szinten kevésbé ismert politikus, a fideszes Vigh László és a szocialista Baracskai József között dőlt el a választás négy éve, és versenyben vannak mindketten most is. 2006-ban Vigh nagyarányú győzelmet aratott Baracskai fölött a második fordulóban, azóta egyikük pályájában sem történt látványos változás.

Pásztó (Nógrád 2. számú választókerület)

A 2010-es eredmény:

Mandátumot szerezett Becsó Zsolt (Fidesz-KDNP) 50,69 százalékkal, második Jobbik, Navratil Attila 22,86 százalékkal. Csak a harmadik lett az MSZP-s Juhász Gábor 20,14 százalékkal.

Miért érdekes és mi történt 2006-ban?:
A tavalyi európai parlamenti választáson Pásztón az MSZP a voksok 15 százalékát szerezte meg, míg a Jobbik 24 százalékot kapott. Az ilyen helyi eredményeknek nagy jelentőségük lehet abban, hogy melyik lesz a második legerősebb párt a parlamentben. 2006-ban Juhász Gábor MSZP-s politikus nyert ebben a körzetben, csakúgy, mint az azt megelőző három választáson.