Az országban több szavazókörben hosszú sor alakult ki azon szavazók miatt, akik nem lakóhelyükön szavaznak, hanem másik szavazókörbe jelentkeztek át. Az Országos Választási Iroda (OVI) szerint aki este 7 óra, a szavazóhelyek zárása előtt megérkezik a helyszínre, azt hagyják szavazni akkor is, ha tovább kell nyitva tartaniuk a szavazóhelyeknek. Az OVI szerint ettől függetlenül a kampánycsend 7-kor véget ér.

Az ország több választókerületében hosszú sorok alakultak ki a szavazóhelyiségek előtt. Jellemzően azokon a helyeken van tömeg, ahol a lakóhelyüktől távol, igazolással szavazók adják le a voksukat. A választási törvény szerint aki időben odaér, este hét után is szavazhat. Az idei választáson először fordul elő, hogy a lakóhelyüktől távol szavazók egyetlen kijelölt szavazókörben adhatják le voksukat. A fővárosban van olyan szavazókör, ahol így több mint 2500-zal többen szavaznak a megszokottnál.

A Független Hírügynökség helyszíni tudósítói szerint a kialakult sorokban sokan attól tartanak, hogy este hét óráig, vagyis a hivatalos urnazárásig nem kerülnek sorra. A hírügynökség kérdésére az Országos Választási Iroda azt a tájékoztatást adta, hogy a törvény világosan rendelkezik az ilyen esetekről. E szerint: aki időben, vagyis este hét óráig megérkezik a szavazóhelyiséghez, az mindenképpen leadhatja a voksát. Az OVI szerint a kampánycsend ettől függetlenül 7-kor véget ér, kivéve azokban a körzetekben, ahol még szavaznak a sorban állók.

Megerősített "adminisztrációs erők" Debrecenben

Negyvenöt perc alá csökkent a várakozási idő vasárnap délután a debreceni 22-es szavazókörben, miután megerősítették az adminisztrációs erőket - mondta el Szekeres Antal, a debreceni választási iroda vezetője vasárnap az MTI érdeklődésére. Szekeres szerint a szavazókörben a nap folyamán töb, mint egyórás várakozási idő alakult ki, miután ott adhatják le voksaikat az igazolással szavazók.

Ezt követően egészítették ki a szavazókörben az adminisztrációs feladatokat ellátók számát. A debreceni 22-es szavazókörben az 1.100 helyi választópolgár mellé 1.200-an jelentkeztek be igazolással, ezért alakult ki a hosszabb várakozás, ellentétben a többi szavazókörrel, ahol szinte mindenütt folyamatos a voksolás - tette hozzá.

Ötvenméteres sor Pécsett

Az MTI korábbi információi szerint akár két órán át is sorban kell állniuk az igazolással szavazóknak Pécsett. Az MTI-hez forduló, de nevük elhallgatását kérő választók felháborítónak tartják, hogy a Baranya 1-es számú körzetében, az okmányiroda Kossuth téri épülete előtt legalább ötvenméteres sor kígyózik, s esetenként időseknek, kisgyermekkel érkezőknek is másfél, két órát kell várakozniuk, mire leadhatják voksaikat. Jelezték: panaszt tesznek a helyi és az Országos Választási Irodánál.

Papp Judit, a helyi választási iroda vezetője jogszabályokkal és a lakhelytől eltérő helyen szavazók magas számával indokolta a kialakult helyzetet. Utalt rá, a törvény mindössze egy helyen teszi lehetővé az "igazolásos szavazást", a baranyai megyeszékhelyen pedig több mint ezer ilyen szavazót várnak. Hozzátette, hogy az érintett szavazókör tíztagú bizottságára nemcsak nagyobb adminisztrációs teher hárul, ők azok, akik a mozgóurnát viszik a börtönbe, kórházakba, s oda, ahova még szükséges.

Megjegyezte: őt is többen felhívták telefonon, hogy számon kérjék rajta az "áldatlan állapotokat", de nem tud mit tenni. A mindenki számára megnyugtató megoldás jogszabály-módosítás, több szavazókör kijelölése lenne - tette hozzá.

Morgolódás Kaposváron

Kaposváron is  torlódás volt az igazolással szavazókat fogadó szavazókörben. Voltak, akik 20-25 percet álltak sorban - többen az utcán várakozva -, hogy leadhassák voksukat, ám vasárnap délutánra "helyreállt a rend" - közölte a helyi választási iroda vezetője az MTI-vel.

"Morgolódás volt, atrocitás azonban nem történt" - mondta Kéki Zoltán, megjegyezve: többször kérték az erre vonatkozó jogszabály módosítását, vagyis azt, hogy több szavazókört jelöljenek ki az igazolással szavazók számára. A választási iroda vezetőjének tájékoztatása szerint 369-en kérték, hogy az országgyűlési választás első fordulóján Kaposváron adhassák le szavazatukat, amit a törvényi elírások szerint egy erre kijelölt szavazókörben tehetnek meg.

Kétórás sorbanállás Szegeden

Csaknem két órát kellett várniuk vasárnap délután Szegeden azoknak, akik igazolással akartak szavazni a csongrádi megyeszékhelyen. Az erre a célra kijelölt szavazókörnél, a szegedi Kálvária sugárúti középiskola előtt még az utcán is várakoztak a szavazni szándékozók - többségében fiatalok - vasárnap délután. A szavazókör bejáratánál állók az MTI-nek elmondták csaknem két órája állnak a sorban, többségük Szegeden tanuló egyetemista, akinek máshol van az állandó lakóhelye.

Mózes Ervin szegedi címzetes főjegyző az MTI érdeklődésére elmondta, Szegeden 130.238 szavazásra jogosultat vettek nyilvántartásba, közülük 1.427-en szavazhatnak igazolással. Utóbbiak közül délután fél 4-ig 374-en adták le voksukat. Az igazolással szavazók számára kijelölt szavazókörben a szavazatszámláló bizottság létszáma a szokásosnál nagyobb, két jegyzőkönyvvezető dolgozik párhuzamosan - tudatta a főjegyző. Azok, akik este hétkor már a sorban állnak, mindenképpen leadhatják a szavazatukat - tette hozzá.