Ahol pár tucat szavazaton múlott a mandátum

Vágólapra másolva!
Tucatnyi olyan választókerület van az országban, ahol csak egy hajszálon múlt, hogy nem szerezte meg az első fordulóban a szavazatok legalább felét a fideszes jelölt. Viszont csak két olyan körzet maradt, ahol a szocialisták meg tudták szorongatni a Fideszt, és reális esélyük maradt arra, hogy nyerjenek a második fordulóban.
Vágólapra másolva!

Fejér Andor a legpechesebb fideszes jelölt az egész országban: a Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Kunhegyesen induló jelölt a szavazatok 49,98 százalékát kapta meg, azaz alig pár szavazaton múlik, hogy nem szerzett az első fordulóban mandátumot. Így két hét múlva újra meg kell mérkőznie a jobbikos Nagy Leventével - aki most 29,65 százalékot kapott - és a szocialista Serfőző Istvánnal (15,72 százalék).

György István se sokkal szerencsésebb, ő Budapest 14. választókerületében kapott 49,64 százalékot, a második fordulóban a 32,48 százalékot szerző Arató Gergely MSZP-s jelölt és a 11,95 százalékos, jobbikos Farnady László ellen indul.

Két olyan jelölt van, aki fél százaléknál kevesebbel bukta el, hogy az első körben mandátumot szerezzen. Székesfehérvár 1. választókörzetében Cser-Palkovics András 49,51 százalékot kapott, így újra ki kell állnia az MSZP-s Knizse Gyula és a jobbikos Kummer Ákos ellen, bár nagyon izgulnia valószínűleg nem kell, mert a szocialista jelölt 23,72 százalékot, a jobbikos pedig 13,38 százalékot kapott. Hasonló helyzetben van a szolnoki Szalay Ferenc is, ő 49,53 százalékot ért el, míg a jobbikos Baráth Zsolt 22,22, az MSZP-s Csák László 18 százalékot kapott.

49 százalék fölött végzett még Budapest 4. választókerületében Bús Balázs (49,18 százalék), Kucsák László Budapest 26. választókerületében (49,07 százalék), Szabó Tamás Jászberényben (49,4 százalék) és Polics József Komlón (49,39 százalék), de ellenfeleik eredménye bőven elmarad az övékétől. Nem dőlt még el a verseny Szigetszentmiklóson sem, ahol a rendszerváltás óta csak Kuncze Gábor tudott egyéniben nyerni: a fideszes polgármester, Hoffmann Pál 49,02 százalékot kapott - a négy éve is induló, az első forduló után Kuncze javára visszalépő MSZP-s Varju László 22,39, a jobbikos Lévai György pedig 13,88 százalékot kapott.

Nem sokkal maradt le a gyors mandátumszerzésről Simonka György mezőkovácsházi (48,93 százalék), Koncz Ferenc szerencsi (48,86 százalék) vagy Herman István füzesabonyi (48,85 százalék) fideszes jelölt sem.

Vasárnap éjjel egy órakor mindössze két olyan választókerület maradt az egész országban, ahol az MSZP-s jelöltek meg tudták szorongatni a Fideszt: mindkét körzet Budapesten, a hagyományosan baloldali 13. kerületben, Angyalföldön van. A 19. választókerületben sokáig úgy nézett ki, hogy Szanyi Tibor legyőzi a fideszes Szalay Pétert, de utóbbi a hajnali órákban fordított: Szalay a szavazatok 38,33 százalékát szerezte meg, Szanyi 36,79 százalékot kapott. A körzetben az LMP jelöltje, Tordai Bence lett a harmadik, ő 13,32 százalékot kapott.

Tóth József a 20. választókerületben magabiztosabb győzelmet aratott, 44,71 százalékot kapott, míg a fideszes Spaller Endre 36,37-et. Itt is az LMP jelöltje futott be harmadik helyre, Vári György 10,2 százalékkal. Az MSZP-nek ebben a két körzetben is csak akkor lehet esélye, ha az LMP visszalépne a javukra, de Schiffer András, az LMP listavezetője, a választási eredmények ismertetése után bejelentette: nem tervezik, hogy jelöltjeiket visszaléptetik.