Csak statiszták voltak a független jelöltek

2010.04.12. 19:11

Több független jelölt is megpróbálkozott az országgyűlési választások vasárnapi első fordulójában, de kevesen tudtak kitűnni a többiek közül. Szabolcsban öt ilyen jelölt is akadt, de a fővárosban is volt független induló. A pártháttér nélkül versenybe szállók közül az edelényi Molnár Oszkárra irányult a legnagyobb figyelem, és rajta kívül más nem is nagyon villantott.

Tizenkilenc független jelölt indult az országgyűlési választások vasárnapi első fordulójában, de közülük kevesen tudtak igazán nagyot dobbantani ahhoz, hogy összezavarják a pártok harcát egy-egy választókörzetben, arra pedig egyikük sem mutatott komoly esélyt, hogy be is jusson a parlametnbe. Négy éve is csak egyetlen jelöltnek, Gyenesei Istvánnak sikerült, akiből később miniszter is lett.

Borsod egyik választókerületében két független jelölt is indult. A 8. számú edelényi körzetben a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, Horváth Aladár volt az egyik független jelölt, de mindössze 1,5 százalékot szerzett. A másik jelölt, a Fideszből kizárt Molnár Oszkár azonban megszorongatta a fideszes jelöltet, 24,14 százalékot szerzett.

A körzetet ugyan a fideszes Daher Pierre nyerte, azonban itt csak a második kör fog dönteni a mandátumról. Ráadásul a harmadik legeredményesebb a Jobbik jelöltje lett, emiatt három jobboldali és egy szocialista politikus fog küzdeni a második fordulóban a képviselői helyért. (Edelényben készített választási riportunkat itt olvashatja)

Lentiben is hasonló volt a felállás, de ott kevésbé szoros eredmény született. A korábban több választást is megnyerő Nógrádi Lászlót, az első Orbán-kormány közlekedési és vízügyi miniszterét nem indította a Fidesz-KDNP, így függetlenként szállt versenybe. A második legtöbb szavazatot kapta (15,97 százalékot), de ez nem volt elég a fideszes Pintér László megszorongatásához, aki már az első fordulóban nyerni tudott.

A Jobbik-verő és a ScienNet-vezér

A fővárosban csak egy független jelölt indult, Kovács István, aki a XVII. kerületben mérette meg magát, de utolsó lett. A Budapesthez közeli Vácon a jobboldali konzervatívként ismertté vált verőcei polgármester, Bethlen Farkas próbálkozott, és igyekezetét siker koronázta: 16,7 százalékos eredményével elindulhat a második fordulóban is, és ezzel az LMP-s Elekes Balázs mellett a Jobbik jelöltjét, Fehér Zsoltot is kiütötte.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legnagyobb zsúfoltság a függetlenek szempontjából: öten is indultak négy körzetben. A Nyíregyháza 2. körzetében induló Marsó Tamásné alig kapott szavazatot, ahogy a Tiszavasvárin induló Rozgonyi Attila sem érte el még az 5 százalékot sem. Baktalórántházán két független is indult: Balogh Gyula és Orosz Mihály azonban csak az utolsó és az utolsó előtti helyeket csípték el. A Fehérgyarmaton induló Seres Tamás Richárdnak sem sikerült a bravúr: öt jelöltből a negyedik lett.

Hajdú-Biharban két választókörzetben próbálkozott független jelölt. A 2. számú debreceni kerületben indult a ScienNet törzsvásárlói hálózat adócsalással gyanúsított meghatalmazottja, Leinemann Zsolt, aki 2,21 százaléknyi szavazatával az utolsó, hatodik helyen végzett. A hajdúhadházi választókerületben pedig Tóth János mérette meg magát függetlenként, de még a 4 százalékot sem sikerült elérnie.

Jász-Nagykun-Szolnokban szintén két független jelölt indult. Czuczi Mihály Kunszentmártonon nagyon jó eredményt ért el: 11,7 százalékot szerzett. Azonban még ezzel is csak negyedik lett, és nem indulhat a második fordulóban. Azzal vigasztalódhat, hogy a Civil Mozgalom jelöltjét sikerült megelőznie. Karcag térségében pedig Léderer Károly Áronné próbálta megszorongatni a Fidesz alelnökét, Varga Mihályt, aki itt verhetetlennek bizonyult: az első körben megnyerte a körzetet 65 százaléknyi vokssal.

KAPCSOLÓDÓ CIKK