Megizzaszthatja Molnár Oszkár a fideszes jelöltet Edelényben

Vágólapra másolva!
A Fideszből kizárt, függetlenkénként induló Molnár Oszkár második helyen végzett az edelényi választókörzetben, egykori pártja jelöltje mögött. Négy politikus is bejutott a második körbe, közülük a négy éve még győztes szocialista jelölt kapta a legkevesebb voksot.
Vágólapra másolva!

Még talán az átlagosnál is nagyobbat fordult a helyzet a Borsod megyei Edelény választókerületében 2006 óta, ahol négy éve még a szocialista Gúr Nándor nyert, most azonban a negyedik helyre szorult. Első helyen a fideszes Daher Pierre végzett, de a pártja országos eredményéhez képest, átlagon alulinak számító 36,5 százalékot szerzett, így második fordulóra van szükség.

Második helyen a korábban fideszes Molnár Oszkár edelényi polgármester futott be, aki függetlenként indult, miután pártja tavaly év végén úgy döntött, hogy nem őt jelölik. A Fidesz az után mondott le Molnár indításáról, hogy a politikus több vitatott kijelentést is tett.

Molnár egy tavaly szeptemberi felvételen arról beszélt, hogy a cigány többség által lakott településeken, többen úgy próbálnak nagyobb segélyekhez jutni, hogy szándékosan ártanak születendő gyermeküknek, majd azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a zsidókról tett előítéletes megjegyzéseket. Molnárt ki is zárták a Fideszből, miután jelöltsége hivatalossá vált.

Edelényben öt jelölt indult, Horváth Aladár roma politikus végzett az utolsó helyen, 1,5 százalékot ért el. A többiek mind 15 százalék fölött végeztek, így a második fordulóban köztük - Daher, Molnár, a jobbikos Miklós Árpád és Gúr között - dől el a mandátum sorsa.