Már első nap előállhat a kisebb parlamenttel a Fidesz

Vágólapra másolva!
A kettős állampolgárságról szóló törvény mellett a kisebb parlamentről és a kisebb önkormányzati képviselő-testületekről terjeszthet be a Fidesz törvényjavaslatot a második választási forduló után, de még az új kormány megalakulása előtt - mondta kedden Navracsics Tibor, a Fidesz elnökségi tagja.
Vágólapra másolva!

A kisebb parlamentről és a kisebb önkormányzati képviselő-testületekről szóló előterjesztések is azok között törvényjavaslatok között lehetnek, amelyeket még az új kormány megalakulása előtt beterjeszthet az Országgyűlésnek a Fidesz frakciója - mondta keddi sajtótájékoztatóján Navracsics Tibor, a Fidesz elnökségi tagja. Navracsics szerint ezeket már a második forduló másnapján, azaz április 26-án az Országgyűlés elé terjeszthetik.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy 1998-hoz hasonlóan - amikor a Fidesz a Független Kisgazda Párttal alkotott koalíciós kormányt - a Fidesz idén is, még a kormány megalakulása előtt több törvényjavaslatot be fog nyújtani az Országgyűlésnek. "Most is megtörténhet, hogy a parlamenti többséget összefogó képviselőcsoport összerakja az első törvényalkotási menetrendet. Ebben fontos, szimbolikus kérdések kaphatnak helyet, így a kettős állampolgárság is" - fogalmazott Orbán.

A párt a vasárnapi szavazáson a listás szavazatok 52,7 százalékát szerezte meg. A 176 egyéni válaszkörzetből 119-ben már az első fordulóban mandátumot szereztek jelöltjei. Az Országos Választási Bizottság (OVB) számításai szerint ezek alapján a Fidesz eddig 206 mandátumot szerzett. A kétharmados győzelemhez arra lenne szüksége, hogy még 52 mandátum jusson a pártnak. Erre van is esélye a Fidesznek, vasárnap ugyanis a nyitva maradt körzetek közül 56-ban a párt jelöltjei kapták a legtöbb voksot.