Már csak 28 napig láthatjuk Bokros Lajos bajszát az utcákon

Vágólapra másolva!
A választások második fordulójának eredményhirdetésétől számított harmincadik napig, azaz várhatóan május 25-ig kell, hogy eltűnjenek a pártok plakátjai az utcákról. A választások első fordulóján 2,6 százalékos eredménnyel a parlamentből kiesett MDF jogértelmezése szerint nekik két héttel korábban jön el ez a határidő. Aki túlcsúszik, szabálysértést követ el.
Vágólapra másolva!

A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény szerint bármely párt plakátolhat, de aki elhelyezte, vagy akinek érdekében elhelyezték, a választás jogerőre emelkedését követő 30 napon belül köteles eltávolítani a plakátokat. Ez azt jelenti, hogy a pártok a második forduló eredményhirdetésétől, azaz várhatóan április 25-től számított 30 napon belül, május 25-ig kell, hogy eltűntessék plakátjaikat az utcákról.

Az Országos Választási Iroda sajtóosztálya az [origo] érdeklődésére elmondta, hogy az a párt, amely a határidőig nem távolítja el plakátjait, szabálysértést követ el, ezekben az esetekben a jegyző jár el. Arra a kérdésre, hogy az MDF-nek is ugyanazzal a határidővel kell-e, eltávolítania plakátjait, mint a többi pártnak, azt a választ kaptuk, hogy a kérdéssel forduljunk az MDF-hez. (Az MDF a listákra leadott voksok 2,6 százalékát szerezte meg vasárnap, így a párt jócskán elmaradt a parlamentbe bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöbtől. Erről bővebben itt olvashat.)

Saját jogértelmezése szerint az MDF-nek az április 11-i választási eredmények kihirdetésétől számított 30 napon belül, azaz május 11-ig kell eltávolítani plakátjait - mondta az [origo]-nak Trencséni Dávid, az MDF sajtóosztályának munkatársa, hangsúlyozva, hogy ez az ő jogértelmezése. Tudomása szerint a párt keddig nem kezdte el a plakátok eltávolítását. Mint mondta, a kihelyezett plakátokat a törvénynek megfelelően fogják eltávolítani.

Az MDF több plakátot nem fog már kihelyezni, a már kintlévők két csoportba oszthatók, ennek megfelelően kétféleképpen fognak eltűnni az utcákról - mondta Trencséni. Az egyik típus hirdetési cégeken át került ki. Ezek a havi kétszeri rotáció során cserélődnek, ami azt jelenti, hogy az óriásplakátok és kisebb méretű MDF-plakátok szerinte az április 15-én esedékes aktuális plakátváltáskor fognak eltűnni.

A másik típus az önkormányzatok külön a választásokra kihelyezett, általában furnérlemezből kialakított négyszögletes hirdetőoszlopain látható. Ezekre szorosan egymás mellé több párt plakátja van felragasztva, ezért Trencséni nem tartja életszerűnek, hogy 25-e előtt elkezdjék eltávolítani az MDF hirdetéseit: "Nem lenne szerencsés odamenni és elkezdeni tépkedni, miközben másoknak jön a második forduló" - mondta. Ragaszokról, vadplakátokról Trencséni nem tud, mert mint mondta, a kampány során ügyeltek arra, hogy ilyenek lehetőleg ne kerüljenek ki.