Erőszakoskodással gyanúsítják a kiskunhalasi pszichiátria két ápolóját

Vágólapra másolva!
Bántalmazás gyanújával őrizetbe vették annak a kiskunhalasi pszichiátrtiai otthonnak két ápolóját, amelyről még februárban jelentek meg olyan állítások, hogy több beteggel erőszakoskodtak. A februári vádak után indult minisztériumi vizsgálat még mindent rendben talált.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vették a kiskunhalasi Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonának két ápolóját hétfő délután - közölte Téglás Péter, a kiskunhalasi ügyészség vezetője kedden az MTI-vel. Hozzátette: javasolni fogják, hogy a bíróság helyezze a gyanúsítottakat előzetes letartóztatásba.

A gyanú szerint az egyik férfi szemérem elleni erőszakot követett el egy gondozás alatt álló személlyel szemben. A másik férfit azzal gyanúsítják, hogy a testi sértés minősített esetét követte el, különös kegyetlenséggel, egy akaratnyilvánításra képtelen ember sérelmére - mondta az ügyész.

Téglás szerint a nyomozóhatóság őrizetet rendelt el, ami 72 óráig tart, ez időn belül indítványozni fogja a nyomozási bírónak a letartóztatások elrendelését. Az ügyben feljelentés után indult nyomozás, ennek eddigi adatai szerint megalapozott a gyanú, hogy az őrizetbe vett ápolók a terhükre rótt bűncselekményeket elkövették - tette hozzá az ügyész.

Az egyik kereskedelmi televízió számolt be korábban arról, hogy a kiskunhalasi intézményben súlyosan bántalmaztak és szexuálisan kihasználtak betegeket. Az ügyet még februárban robbantotta ki az otthon egyik dolgozója és egy ápolónő, akit nem sokkal korábban bocsátottak el.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium az eset nyilvánosságra kerülése után vizsgálatot indított, majd közleményben tudatta: sem a belső, sem a független szakmai szervezetek által lefolytatott vizsgálat nem tárt fel olyan visszaéléseket, amelyek a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonának munkatársaival szemben, a sajtóban felhozott súlyos vádak megalapozottságát alátámasztották volna.