Gémesi és Almássy neve is felvetődött lehetséges MDF-elnökként

Vágólapra másolva!
Gémesi Györgyöt, Gödöllő polgármesterét és Almássy Kornélt, az MDF egykori alelnökét is megkereste több párttag, hogy nem vállalná-e a párt vezetését. A pártból 2006-ban kilépett Gémesi azt mondta, hogy az önkormányzati választások után, bizonyos feltételek mellett visszatérne az MDF-be. Almássy sem mondott nemet, de vannak kétségei. A pártot az új elnök megválasztásáig Herényi Károly elnökhelyettes vezeti.
Vágólapra másolva!

Többen megkeresték az MDF-ből Gémesi Györgyöt, Gödöllő polgármesterét, hogy vállalná-e a párt vezetését - erősítette meg a Magyar Rádió értesülését az MDF-ből 2006-ban kilépett városvezető szerdán az MTI-nek. Többen megkeresték a pártból Almássy Kornélt, az MDF korábbi alelnökét is - mondta az [origo]-nak a politikus, aki 2008-ban indult a párt elnöki posztjáért, de az úgynevezett adatgyűjtési ügy miatt vissza kellett lépnie, majd kizárták.

Gémesi György az MTI-nek azt mondta, a megkeresés csak érdeklődés volt. Jelenleg az önkormányzati választásokra készül a Gödöllői Lokálpatrióták színeiben. Szerinte az önkormányzati választások után, megfelelő körülmények között, nem zárható ki annak a lehetősége, hogy ha felkérést kap, vállalja az MDF vezetését. Ehhez viszont az kell - mondta -, hogy a párton belül letisztuljanak a dolgok, a párt vezetését jelen pillanatban nem tartja aktuálisnak.

Arra a szellemiségre, amit az MDF az indulásakor képviselt, szükség van a magyar politikában - mondta Gémesi, hozzátéve: az, hogy ez a szellemiség eltűnt, egyenes következménye annak az "ámokfutásnak", amit az elmúlt években az MDF korábbi elnöke, Dávid Ibolya pártelnök végzett. Almássy az [origo]-nak azt mondta, egyelőre nem adott határozott választ az őt megkereső párttagoknak, de vannak kétségei azzal kapcsolatban, hogy újjá lehet-e éleszteni a pártot. Úgy fogalmazott, ő már más dolgokkal, főként a kutatás-fejlesztés szakpolitikai kérdéseivel foglalkozik.

Az MTI korábban úgy értesült, a párton belül Hock Zoltán, a pártból kilépett volt országgyűlési képviselő, Herényi Károly elnökhelyettes, Bokros Lajos miniszterelnök-jelölt és Makay Zsolt neve vetődött fel lehetséges új pártelnökként. Dávid Ibolya az után jelentette be lemondását, hogy az MDF mindössze 2,7 százalékos eredményt ért el a 2010-es országgyűlési választások első fordulójában, így kiesett az Országgyűlésből. Azt mondta: "súlyos vereségnek" tartja az MDF által elért eredményt, amelyet a pártját az elmúlt időszakban ért támadásoknak tulajdonított. Az MDF-et Herényi Károly elnökhelyettes vezeti addig, amíg új elnököt nem választanak.