Hosszú betegség után elhunyt Rubin Szilárd író, az Újhold költőnemzedék tagja. A Csirkejáték, a Mulatság a farkasveremben és a Római Egyes című regények szerzője 83 évet élt, és szerdán hunyt el saját otthonában.

Életének 83. évében, hosszas betegség után elhunyt Rubin Szilárd író - közölte csütörtökön a Magvető Kiadó. A kiadó szerint az írót tapolcai otthonában érte a halál szerdán.

Rubin Szilárd 1927. szeptember 6-án Budapesten született, 1945-től két évet hallgatott a Pázmány Péter Tudományegyetem bölcsészkarának angol-magyar szakán. Irodalmi pályáját költőként kezdte, az Újhold köréhez tartozott, majd az ötvenes évektől regényeket publikált a Szépirodalmi Kiadónál (Földobott kő, 1952; Partizánok a szigeten, 1953; Szélvert porták, 1956) és később a Magvetőnél (Csirkejáték, 1963; Mulatság a farkasveremben, 1973; Római Egyes, 1985).

Pályafutása során dolgozott korrektorként, kiadói lektorként. A Családi Lap munkatársa, a Központi Sajtószolgálat rovatvezetője, az Interpress Könyvkiadó olvasószerkesztője volt.

Rubin Szilárdot számos kortársa, köztük Pilinszky János és Szentkuthy Miklós ígéretes tehetségnek tartotta, és Esterházy Péter is többször felhívta rá a figyelmet. A Csirkejáték 2004-es harmadik kiadását követően a regényt németül 2009-ben jelentette meg a Rowohlt Kiadó; a könyv Németországban az év egyik irodalmi sikere volt, a kritika Alain-Fournier és F. Scott Fitzgerald műveinek jelentőségéhez hasonlította.

A Magvető közölte, idén adták ki újra Rubin Szilárd Római Egyes című regényét, melyet az író még kézbe vehetett, de a mű szeptemberre tervezett német kiadását már nem érhette meg. Rubin Szilárdot a Magvető Kiadó saját halottjának tekinti.