Felfüggesztett börtönt kapott a tévészékház egyik ostromlója elsőfokon

Vágólapra másolva!
Újabb elsőfokú ítélet született az MTV székház ostroma miatt indult bóntetőperben. Két év, négy évre felfüggesztett szabadságvesztéssel büntettek egy vádlottat, akit közérdekű üzem működésének megzavarása és hivatalos személy elleni erőszak miatt ítélt el a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Az ügy a Fővárosi Bíróságon folytatódik a védő fellebbezése miatt.
Vágólapra másolva!

Két év, négy évre felfüggesztett szabadságvesztést kapott nem jogerősen a három és fél évvel ezelőtti MTV-ostrom egyik vádlottja a Pesti Központi Kerületi Bíróságon csütörtökön. A huszonkilenced rendű vádlottat közérdekű üzem működésének megzavarása és hivatalos személy elleni erőszak miatt ítélte el az elsőfokú bíróság. Az ügyészség tudomásul vette a döntést, a védő azonban felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett, így a Fővárosi Bíróságon folytatódik az ügy.

2006. szeptember 18-án este a Szabadság téren azt követően durvultak el az események, hogy a Kossuth téren, a Parlament előtt tüntetők egy csoportja a köztelevízióban be akarta olvastatni azt a petíciót, amely a Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök nyilvánosságra került balatonőszödi beszéde miatt tiltakozók állásfoglalását tartalmazta.

A felbőszült tömeg 29 millió forintos kárt okozott az MTV-nek, betörtek az épületbe, dúltak, fosztogattak, az épület előtt autókat borítottak és gyújtottak fel. Az ostromban megsérült 191 rendőr, közülük 21 súlyosan. A rendőrségi eszközökben több mint 70 millió forintos kár keletkezett. Sok elkövető ismeretlen maradt.

A büntetőper összesen 40 vádlottal indult, ám közülük Ekrem Kemál György az eljárás során elhunyt, volt, akinek az ügyét elkülönítették, 2008 decembere óta pedig féltucatnyi elsőfokú részítéletben eddig több mint 30 vádlott bűnösségéről döntött a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

A bíróság javarészt felfüggesztett szabadságvesztéseket szabott ki, de voltak pénzfőbüntetések és több felmentés is. Ezek egy része fellebbezések hiányában jogerőre emelkedett, letöltendőt pedig csak néhányan kaptak, de az ő ítéletük fellebbezések miatt nem jogerős, a Fővárosi Bíróságra került másodfokra. Az MTV ostroma miatti elsőfokú büntetőper várhatóan a jövő héten folytatódik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.