Másodfokon, jogerősen is felfüggesztett büntetést kapott annak a csecsemőnek az anyja és nagyanyja, aki a neki adott kútvíz miatt halt meg. A gyereket a nitrátos kútvízzel itatták, pedig a védőnő előre szólt, hogy ez veszélyes. A családnak volt vezetékes vize, csak mint mondták, a kútvízzel akartak spórolni.

Helybenhagyta a Pécsi Ítélőtábla csütörtöki határozatában a nitrátos kútvíz miatt 2008-ban meghalt lothárdi csecsemő két hozzátartozójának büntetését. A gyermek anyját és az egyik nagyszülőt első fokon felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta tavaly decemberben a Baranya Megyei Bíróság. Így az ítélet jogerős.

A táblabíróság megalapozottnak találta az első fokon eljárt Baranya Megyei Bíróság döntését. E szerint gondatlanságból elkövetett emberölés vétségében bűnös az egy hónapos korában elhunyt gyerek anyja és nagyanyja, akiket egy-egy év, két év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítéltek.

A vádlottak akár öt év szabadságvesztést is kaphattak volna, a bíróság azonban enyhítő körülményként értékelte, hogy mindketten enyhe fokban korlátozottak cselekedeteik súlyának felismerésében, kiskorú gyermekről gondoskodnak, és a csecsemő elvesztése önmagában is nagy büntetés számukra.

A tényállás szerint az anya 2006-ban létesített élettársi kapcsolatából 2008. november végén gyermek született, akit rossz lakhatási körülmények között neveltek a baranyai Lothárd községben. Bár a védőnő az anyát és a nagyszülőt is többször figyelmeztette arra, hogy a kútvíz sem terhes nőknek, sem csecsemőnek nem adható, ők a tápszert mégis azzal hígították. A gyermek december 27-én rosszul lett, mentővel a pécsi gyermekklinikára szállították, de az orvosok már nem tudták megmenteni.

A boncolás során derült ki, hogy a halál oka nitrátmérgezés. A tisztiorvosi szolgálat munkatársai a kútvízből később az egészségügyi határértéket jelentősen meghaladó nitráttartalmat mutattak ki. A víz fogyasztása még felnőtt emberek számára is veszélyes volt. A hozzátartozók azt vallották: volt vezetékes vizük is, a kutat spórolásból használták, annak vizétől ők nem lettek rosszul.